Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Metoda 1000 kroków w nerwicy

missajgon

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry Wszystkim. Ataki paniki i nerwice mam od 5 miesiecy. Wykancza mnie. Biore lek o nazwie Lexapro (dawka od 5mg do 10 mg). Lek pochodzacy z Ameryki, podobno uniezalezniajacy. Nie jestem tego taka pewna. Moja pani psychiatra powiedziala, ze leczenie bedzie trwalo do 6 miesiecy. Czytajac wypowiedzi tutaj zaczynam sie bac, ze bedzie to znacznie dluzej trwalo! Spotykam sie z psychiatra raz na 3 miesiace i ona powiedziala mi, iz nie potrzebuje niczego innego (psychoterapia)tylko lekow. Czytalam o metodzie 1000 krokow i mam pytanie czy rzeczywiscie ta metoda jest skuteczna? Musze sprobowac czegos innego niz leki. Jednak nie wiem co bedzie najskuteczniejsze. Poza tym na stale mieszkam poza granicami kraju i leczenie niestety jest tu drogie. Dlatego licze na jakies dobre podpowiedzi z Waszej strony. Z gory dziekuje. Milego wieczoru.
Witaj. Chyba pierwszy raz spotkałam sie z informacja, ze nerwice mozna skutecznie wyleczyc samymi lekami. Osobiscie jestem zdania, ze leki powinny spełniac sore stabilizująco-pomocnicza w leczeniu, a nie głowna.( w końcu nie mozna całe zycie brać tabletek) Gdy człowiek jest ustabilizowany, pora (w)g mnie ) na psychoterapie , dzieki ktorej mozna zrozumiec, co uaktywniło w nas procesy nerwicowe i jak to zmienic. Jesli nie masz dostepu do terapii stacjonarnej, to metoda 1000 krokow lub terapia internetowa jest lepsza , niz brak terapii. O metodzie 1000 kroków mozesz poczytac na forum commed, na watku o taki własnie tytule. Terapia jest ja takie rusztowanie, o ktore mozna sie wesprzec, gdy człowiek nie umie ufac sobie samemu.Ponadto zapraszam Cie na watek *Z nerwicy sie wychodzi*, moze znajdziesz na nim pomocne Ci informacje.Pozdrawiam.
Gość nerwuska012

Witam. ja mam dopiero 17 lat a z nerwica zmagam sie już 3 lata na początku byłam u lekarza rodzinnego który stwierdził że to od dojrzewania niestety objawy nie ustąpiły.dretwieją mi ręce czuje ucisk w głowie mam napady goraca itp.wiem jak to może da popalic człowiekowi to wykańcza psychicznie i fizycznie ale uwaga uwazajcie na leki ktore przepisuje wam lekarz niektóre zamiast pomagac szkodzą jeszcze bardziej twierdze ze pierwszym krokiem do sukcesu nie są leki ale wiara w to ze berdzie dobrze trzeba odrzucac złe myśli i nie myślec typu:co mi jest ,czy nie umre ..w zadnym wypadku nie można sie negatywnie nastawiac .Chciałabym również podziekowac P.JADWIDZE SZPACZYŃSKIEJ za cenne informacje wstawiane na forum czytajcie je bo one w chwilach załamania naprawde pomagają pokazują ze nie jesteśmy sami z tą nerwicą.

Gość NERWUSKA012

I oczywiście wszystkim tym którzy zamieszczają cenne porady na forum Dziękuje wam wszystkim.nawet niewiecie jak to pomaga kiedy nie macie wsparcia u bliskich bo nie rozumieją waszych dolegliwości.czytanie waszych rad naprawde wiele mi pomogło.dzieki

Gość nerwuska012

Słyszałam od mojego psychologa ze podobno metodą na stres jest napisanie sobie postanowien np ;ze pokonamy nerwice ze jesteśmy silni i ze od tego sie nie umiera,mozna równiez wypisac sobie na kartce mysli pozytywne i miłe dla was potem czytac je po ,kolei i myslec o nich np o weekendzie na plaży itp...to pmaga chociaz na chwile sie wyciszyc i nie stresowac ...ja np napisalam sobie piosenke hip-hop(mam nadzieje ze są na tej stronie równiez nerwowi hip-hopwocy;p) przytocze fragment i prosze o wasze opinie jesli interesujecie sie muzyką... Siedze w pokoju i słucham ciszy wokół nagle niewiem czemu łza zakręciła mi sie w oku ciemno zrobiło mi sie nagle przed oczami znowu byłam sama ze swoimi lękami stany lękowe zatruwają moją głowe niszczą ogranizm swoimi atakami bo nerwica to napewno nawiekszy mój wróg potrafi spod nóg zabrac cały grunt i chociaz czasem twardo mówie ze nie poddam sie, lęk i strach z równowagi ciągle wytrącają mnie lecz musze da sobie rade i wierze w to cały czas, nie pozwólcie by nerwica pokonała was....

Wprowadź do leczenia zioła takie jak np.dziurawiec ,poczytaj o ziołach one nie uzależniają, gdy nawet stosujesz je długo po drugie dowiedz się o hipnozie,akupunkturze i do tego psychoterapia. Nie poddawaj się do tego bardzo pomocną może być modlitwa,a w ciężkich przypadkach egzorcysta to nie jest śmieszne choć niektórym tak się może wydawać. Jest wiele technik i warto się nad nimi zastanowić,w życiu i w nauce jest jedna zasada ,jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz ,myślę że innymi technikami dotrzesz do źródła ,jak będziesz szukać, drążyć to na pewno osiągniesz cel.Nie zostawiaj wszystkiego lekarzom życzę Ci dużo wytrwałości i niech Bóg będzie z Tobą.

Jeszcze dodam, że jedną bardzo ważną rzeczą przy nerwicach,lękach ,przed przystąpieniem ich leczenia jest to, by sprawdzić swój kręgosłup,czy dyski są na swoich miejscach i nie ma ucisku na rdzeń,bo to może być przyczyną tej choroby.Jestem takim przypadkiem lekarze stwierdzili nerwice, kuracja; oczywiście pigułki różnego rodzaju,gdy to nie pomogło a było coraz gorzej otworzyłem się do ludzi rozmawiałem z kim się da,dotarłem do kręglarzy ,okazało się wysunięty dysk który uciskał rdzeń,i gdybym nie drążył zostawiając wszystko lekarzom wykańczałbym dalej swoją wątrobę.Najlepiej zrobić sobie rezonans magnetyczny nie dajcie się pozdrawiam .

Witam przeczytałam ten ostatni wpis rezonans ja też się wybieram ale z powodu potwornych buli głowy ja zmagam się z nerwicą pół roku czuje się coraz gorzej już nie mam siły byłam u lekarzy jadłam tabletki po których czułam się strasznie i chodziłam jak naćpana odstawiłam te tabletki teraz jem stres control nie wiem czy mi pomaga ale czuje się bezpieczniej jak je jem głowa też mnie boli od pół roku codziennie jestem strasznie zmęczona nie wychodze prawie z domu do rodziny też nie jeżdże bo się boje tych odwiedzin siedze w domu i leże i to nie sama bo sama też sie boje zostać pomocy proszę o jakieś rady jak sobie dać rade z tym wszystkim ale domowymi sposobami