Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej a boks

matiboks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Boks należy do sportów urazowych, szczególnie wiąże się z urazami głowy, ale jest to sprawa niezależna od niewielkiego uszkodzenia zastawki mitralnej, które stwierdzono w echo serca. Niedomykalność mitralna wymaga kontrolowania np. raz w roku lub raz na dwa lata echa, żeby zobaczyć, czy uszkodzenie zastawki nasila się. Warto unikać przeziębień i być może przydatne będzie wykonanie szczepienia przeciwgrypowego.

Gość Marcin1982 KRK

Witam, Podepnę się pod temat jeśli można. Mam 32 lata i jakieś 2 miesiące temu, w pracy (pracuje za biurkiem), miałem dziwny przypadek uczucia osłabnięcia. Wydawało mi się że za chwilę zemdleję, ale tak sie nie stało. Do tego pisk w uszach i serce waliło mi jak szalone. Pojechałem na SOR i tam po serii badań (tomograf, krew, laryngolog, neurolog) wypuszczono mnie do domu nie znajdując nic. Poźniej, miałem zlecony Holter 24h i echo serca. Na Holterze jedyne co zarejestrowano to 116 tachykardii (z tym że miałem robić wszystko łącznie z treningiem i siłownią). Na echo serca wyszło że mam silnie wysycone płatki zastawki mitralnej oraz śladowe niedomykalności zastawek mitralnej, aortalnej oraz trójdzielnej. Wynik Echo: AO (cm) 2,9 (norma 2,0-3,9) LA (cm) 2,5 (norma 2,5-3,9) IVSD (cm) 1,3 (norma 0,7-1,1) PVD (cm) 1,3 (norma 0,7-1,1) LVDD (cm) 3,6 (norma 3,6-5,6) LVDS (cm) 2,1 (norma 2,5-3,8) EF (%) 70 (norma 65-75) RVDD (cm) 2,7 (norma 0,9-2,6) Doppler: zastawka mitralna: niedomyklanośc ślad/1st, gradient (mmHg)max 4,0 zastawka aortalna: niedomykalnośc 1st, gradient (mmHG)max 4,5 zastawka trójdzielna: niedomykalnośc ślad, gradient 1,2 zastawka płucna: niedomykalnośc 0, gradient 4,0 Opis: Graniczna wartość prawej komory, pozostałe jamy serca niepowiększone. Aorta i pień płucny - nieposzerzone. Prawidłowa kurczliwość ścian. Graniczna grubość lewej komory. Bez cech zaburzeń relaksacji lewej komory. Zastawki: silnie wysycone płatki zastawki mitralnej. Osierdzie bez cech płynu. Tętno około 100 Moje pytanie dotyczy uprawiania sportów. Prowadzę/prowadziłem dosyć intensywny tryb życia i treningów. Tzn. jeżdzę na rowerze w górach, pływalnia (raczej relaksacyjnie) i najważniejsze... siłownia oraz uprawiam kick-boxing oraz Krav Maga. Czy z powyższymi wynikami mogę kontynuować treningi? (najbardziej zależy mi na KM) Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam