Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz nadkomorowy i zapadanie płatka zastawki mitralnej a podróżowanie

Gość Monia 41

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój test wysyłkowy który wykazał podczas badania Nagłe przyspieszenie ryt m serca 164 z osłabieniem bez stenokardii I spadku ciśnienia – często skurcz nadkomorowy .Mam również zapadanie płatka w zastawce mitralnej .Często gdy jest zła aura pogodowa czuję się dziwnie jakby nogi się same uginały lub dziwny stan który trudno opisać przechodzi sam po czasie to samo mam gdy jadę autobusem po wysiadaniu czasem nie da się szybko iść bo czuję się tak jakbym miała upaść prosto na chodnik czasem czuję szybsze bicie serca w tedy to również samo przechodzi .Mam pytanie jak z tym sobie radzić i co to jest i drugie pytanie Wybieram się do Włoch i Asyżu czy nie jest to jakieś zagrożenie dla zdrowia. Może ktoś podróżował tam i wie jakie jest samopoczucie

Witam, W zespole wypadania płatka zastawki mitralnej mogą występować różnego rodzaju zaburzenia rytmu serca związane z wysiłkiem, lub od niego niezależne. Długotrwałe stanie lub siedzenie w autobusie może powodować spadki ciśnienia prowadzące do osłabienia lub omdleń. Dlatego długotrwała podróż - samolotem, samochodem, autobusem lub pociągiem, może wiązać się z tymi problemami. Podczas dłuższej podróży należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu (pić wodę bez gazu), a także unikać dłuższego siedzenia lub stania bez ruchu. Warto często wstawać ze swojego siedzenia, iść do WC lub znaleźć inny pretekst żeby się poruszać. Jeżeli jedzie się samochodem, warto robić częste przerwy w podróży i podczas przerw spacerować, a nie stać lub nie siedzieć.