Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka w sercu a leczenie kanałowe zęba

Gość kdz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Ależ, leczenie kanałowe to proste .Wyjaśniam w moim przypadku. Mam zastawkę mechaniczną aortalną , od 20 miesięcy.W czerwcu tego roku wykruszył się leczony ząb.Byłem dwa razy .Każdym razem przed wizytą brałem antybiotyk Amotaks Dis 500 mg 4 tabl. godzinę przed ze względu na profilaktykę. Antybiotyki są różne.Moja synowa jest lekarzem i po konsultacji ze stomatologiem taki przypisała . Przed operacją wyrwałem 4 zęby , [ teraz już bym tego nie zrobił] reszta była poleczona, ale pech miał , że miesiąc wstecz pękł następny i teraz chyba trzeba wyrwać Rwanie to poważniejsza sprawa. Trzy dni przed INR 1,5- 2 i zastrzyki Heparyny .W dniu rwania antybiotyk też.To się stanie w grudniu i po będę mógł dokładnie opisać. Przy okazji u kardiologów i stomatologów poruszam to zagadnienie , są zawsze różne odpowiedzi. Serdeczne pozdrowienia

OIGEN dzięki za informacje w tym temacie. Jak widać niewiele osób coś na ten temat pisze. Ja osobiście mam już jeden ząb leczony kanałowo. Oczywiście podczas leczenia u dentysty zażywałem profilaktycznie antybiotyk. Mój stomatolog nie widzi problemu z leczeniem kanałowym. Należy jednak upewnić się czy ząb został calkowicie wypełniony (zdjęcie rtg po leczeniu). Do tego raz na jakiś czas zalecił mi wykonanie zdjęcia rtg martwego zęba żeby mieć pewność, że nic niepokojącego się z nim nie dzieje. Przy INR 2 trzeba stosować zastrzyki z heparyny? Pozdrawiwm!

NIEOBECNY. z mojego osobistego odczucia to nie , ale wiesz są obawy o ten krwotok. Póżniej byłoby gdybanie . Druga sprawa ,młodzi stomatolodzy na pewno zechcą profilaktykę z heparyną .Moja starsza znajoma stomatolog stwierdziła , że wystarczy przerwa 2 dni w braniu antykoagulantów , a przy leczeniu kanałowym nie trzeba antybiotyków. Sa bardzo różne teorie .Mój kardiochirurg , dał wytyczne , że 5 dni zastrzyki przed rwaniem. Następna sprawa , mam żylaki i byłem u lek. dok. naczyniowca z prośbą o zabieg . ODMÓWIŁ ,powiedział , że jest bardzo niebezpieczne wchodzenie i wychodzenie z zastrzyków , przestawianie się. grozi skrzepem na zastawce. Każdy organizm inny, u mnie jeśli INR 2-2,5 po wyjęciu igły , do minuty i można wyrzucać wacik , krew nie cieknie. Nie wiem jeszcze jak zrobię..Na koniec dołącze Ci plik z bardzo ciekawym i pouczającym artykułem . Wyśle drugim wpisem . Pozdrawiam serdecznie

8 lat później... A nadal Sercowcy mają pod górkę jeżeli chodzi o profilaktykę IZW. Myślałam, że stosowanie antybiotyków przed zabiegami pozwala na wszystkie zabiegi. Zaskoczył mnie artykuł, w którym napisano, że leczenie kanałowe pierwotne jest dopuszczalne a powtórne już ma przeciwskazania. Ostatnio dopytywałam kardiologa o implant i powiedział, że to kolejne obciążenie. Stomatologa zaś o koronkę, więc powiedział że może będzie potrzebne leczenie kanałowe. Zatem jestem w szoku, że kanałowe leczenie przy moich zastawkach i stymulatorze to poważne zagrożenie. A co jeśli chory ząb wymaga leczenia? Czy trzeba rwać? Smutek. A w dodatku obciążenie dla psychiki. Ciągła obawa i niepewność, czy już czasem nie poszło zakażenie, IZW. Cytologia? Rwanie zęba? Nitkowanie?