Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość magdalena26
A ja miałam do niedawna puls zawsze 99 w stanie spoczynku. Ciśnienie podwyższone 140/90. Serce waliło mi jak oszalałe. Poszłam do lekarza i przepisała mi tabletki nebicard na nadciśnienie i spowolnienie tętna. Przez tydzień miałam puls 70-89 a ciśnienie 120/76 albo 133/81. Wczoraj się zdenerwowałam i puls [podskoczył mi do 91 a ciśnienie na wieczór miałam 140/91. Dziś rano już trochę lepiej z ciśnieniem 128/76 ale puls w dalszym ciągu wysoki 91.
Witam wszystkich! Warunki do pomiaru tętna spoczynkowego (jeśli prowadzisz regularny i w miarę niestresowy oraz zdrowy tryb życia): 1. Kup sobie pulsometr. 2. Rano po przebudzeniu (i po wyspaniu się!) leżąc w łóżku załóż pasek na klatkę piersiową oraz włącz pulsometr na tą funkcję. 3. Staraj się nie ruszać ale nie bądż spięta, wyluzuj się, myśl o rzeczach przyjemnych. 4. Obserwuj wskazanie na pulsometrze, tętno może *skakać* o 1-do 4 jednostek. 5. Testowo np. przełknij ślinę: to normalne jeśli tętno podskoczy o 2-3 jednostki np. z 55 na 58. 6. zapamiętaj i zapisz dane lub ewentualnie zczytaj do komputera (jeśli pulsometr posiada taką funkcję). Twoje tętno spoczynkowe zależy od: trybu życia, aktywności sportowej, zażywanych leków (tak! tak!). Twoja waga lub nadwaga ma również duży wpływ. Masz nadwagę? Jak ją sprawdzić? To proste! PO-zdrowie-rek