Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja tętniaka aorty wstępującej

lutz

Rekomendowane odpowiedzi

Sam mam zastawkę mechaniczną. Powiem jedno - podstawą dobrego samopoczucia i komfortu życia jest nasza głowa. Ostatnio miałem ciekawy przypadek. Przed corocznym, kontrolnym badaniem echo czułem się świetnie. Zero problemów z sercem itp. Po badaniu lekarz stwierdził, że widzi powiększenie się niedomykalności na zastawce. Od chwili kiedy się o tym dowiedziałem zacząłem odczuwać bóle serca, miałem wrażenie że się szybciej męczę itd. Po kolejnych badaniach okazało się, że wszystko jest chyba jednak w porządku tak więc moje nagłe odczucia były spowodowane przez głowę. Ogólnie staram się więc żyć jak normalny zdrowy człowiek, nie myśląc za dużo o zabawce która cyka wewnątrz mnie. Polecam takie podejście każdemu bo inaczej można zgłupieć. Ogólnie bazując na swoich doświadczeniach - mechaniczna zastawka to nie koniec świata. Życzę pozytywnego podejścia do życia!

TOORA - masz rację. Nie jest idealnie, ale jakoś trzeba żyć. Są przecież gorsze rzeczy na tym świecie. Podobnie jak Ty ja również mam zawroty głowy. Niestety muszę brać tabletki na odciążenie serca, a one je potęgują:/ Cóż nie jest lekko, ale nikt nie mówił, że ma być łatwo. Ruch typu rower, spacery, pływanie czy bieganie to także wspaniała sprawa dla nas cykaczy;) Życzę pozytywnego podejścia! Marek

ROB - pracuję umysłowo, ale bardzo intensywnie. Stąd regeneruję siły na świeżym powietrzu. Staram się co 2 dzień biegać 5-10 km, w sezonie jeżdżę na rowerze różnie od 30 do nawet 70 km. Od czasu do czasu robię sobie trening z obciążeniem (jak siłownia tyle, że z mniejszymi ciężarami). Chodziłem już też po górach. Rok po operacji na pieszo wszedłem na Giewont, potem Świnicę. Planuje zrobić jeszcze Orlą Perć. Kondycję trzeba sobie zbudować. Trzeba zaczynać pomału i ostrożnie. Efekty pojawią się same po jakimś czasie. Pozdrawiam

Mam poszerzony odcinek aorty wstępującej o wymiarach poprzecznych 56x53 mm szerokości bez skrzepliny przyściennej. Ściana aorty gruba na 2 mm bez rozwarstwienia. Łuk aorty do 33 mm szerokości. Odcinek aorty wstępującej do 28 mm. Czy już konieczna jest operacja.