Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dwupłatkowa zastawka aortalna i nadciśnienie a boks

ninji1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 23 lata. 1.5 roku temu wykryto u mnie dwupłatkową zastawkę aortalną przy fali zwrotnej +. 6 miesięcy temu leżałem w klinice nadciśnień a Aninie w celu badania przyczyny nadciśnienia gdzie takze oceniono stan zastawki dwupłatkowej na *bardzo dobry* (nie była zwłókniona czy jakoś tak). Okazało się ze ciśnienie jest dziedziczne. Przez czas mojego pobytu robione były regularnie pomiary ciśnienia których wartosci były w normie. Aktualnie zażywam Amlopin wieczorem w dawce 5 mg z zaleceniem lekarza abym powoli go odstawiał. Dodam ze jestem osobą nie pijącą ani nie paląca bez nadwagi (75kg na 179cm wzrostu) Stwierdzono u mnie minimalnie podwyzszony poziom cholesterolu (podaje te informacje bo nie wiem jakie znaczenie mogą mieć). Moje pytanie brzmi: Czy mogę uprawiać boks oraz sporty kontaktowe opierające sie jednynie na treningach typu sparingi, biegi, worek, rowerek, skakanka (sam wykluczam siłownie i treningi siłowe), jakie są lub mogą być przeciwwskazania, na co szczególnie zwracać uwagę (kontrola oddechu, szybkosci pracy serca, pomiary cisnienia). Chcę poznac Państwa zdanie na ten temat zanim, oczywiście poznam tez zdanie kardiologa, ale to dopiero za jakiś czas :)
Gość Piotr Szymański, kar
Po pierwsze jak zawsze przypomnę internet (także i to forum) nie może służyć do udzielania indywidualnych porad lekarskich - bowiem wymagane jest zbadanie pacjenta, przeczytanie wyników badań a często ich weryfikacja (np. echo). Po tym zastrzeżeniu komentarz ogólny - nadciśnienie jesli jest dobrze kontrolowane nie stanowi przeciwwskazania do aktywności fizycznej - np boksu, podobnie zastawka dwupłatkowa jeśli jej stan jest bardzo dobry i NIE MA POSZERZENIA AORTY (co zawsze i okresowo trzeba wykluczyć) - zastawkę dwupłatkową miał np. (jest po operacji) Arnold Schwarzenegger i paru innych sportowców zawodowych (np. o ile pamiętam baseball). Zatem o ile wyniki konsultacji lekarskiej spełniają takie kryteria możliwe jest zawodnicze uprawianie każdego sportu. Pozdrawiam. Piotr Szymański, kardiolog, Warszawa.