Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowa słaba tętnica w nerce a bardzo wysokie ciśnienie

martanka666

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mam problemy z nadsiśnieniem. Miałam robionych wiele badań tk jamy brzusznej,usg itd. W tk wyszło że mam w lewej nerce dodatkowa słabą tetnice.Czy moze być ona przyczyną nadciśnienia?Przyjmuje leki Amlopin 5 mg, Metocard Zk 95 , Tertensif SR, Tardyferon (NA ANEMIE Z NIEDOBORU ŻELAZA). Dwa dni temu moje ciśnienie wynosiło 204/152 i do tego nie mogłam złapac powietrza bo kuło mnie w klatce z lewej strony.Jaki jest szybki sposób na zbicie tak dużego ciśnienia? Dodam że mam 17 lat.
Gość nadciśnieniowiec
W Twoim wieku takie ciśnienie musi być spowodowane jakąś poważną chorobą bo ja w wieku 50 lat lecząc się od ponad 20 lat na nadciśnienie nie często miewam wyższe niż 180 na 120 a wtedy bardzo żle się czuje są co prawda leki o szybkim działaniu takie jak captopril lub nitrogliceryna ale o tym musi zadecydować lekarz. W Twoim interesie leży jak najszybsza wizyta u lekarza a skoro masz coś z nerkami najlepiej udaj się do nefrologa życze zdrowia
Witaj Martanko 666! Spotkałem się z dokładnie tym samym problemem. Taką dolegliwość miał mój bliski kolega z którym pracowałem wiele lat. Też, tak jak Ty, miał niedrożną tętnicę nerkową i niebotyczne ciśnienie. Jakoś poszerzono mu tą tętnicę i ... jak ręką odjął - wszystkie dolegliwości ustąpiły. Zgadzając się w pełni z Pulsem 22 i Nadciśnieniowcem wyganiam Cię do lekarza. Idź do niego czemprędzej !!! Nie czekaj! No i nie bój się. Pozdrawiam i życzę pomyślnego załatwienia sprawy, Michał66
Droga Martanko 666! Chyba się nie rozumiemy. Opisałem Ci przypadek z którym się zetkmąłem. Na ten temat nie mam nic więcej do powiedzenia. *Słaba* tętnica, gdziekolwiek by nie była , uniemożliwia właściwe ukrwienie narządu który jest przez nią zasilany w krew. Narząd jest niedotleniony. Odpowiedzią organizmu jest zwiększenie ciśnienia krwi. Właśnie po to żeby mimo, na przykład, zwężenia naczynia krwionośnego zapewnić narządowi odpowiednią ilość krwi, a co za tym idzie - tlenu. Jeśli więc piszesz, że masz *Tylko po prostu jeszcze dodatkową tętnicę w lewej nerce*, to-wybacz-ale nie wiem o co chodzi. Ja nie jestem lekarzem, więc proponuję Ci o jak najszybszy z nim kontakt. Proponuję zatem żebyś, jak Ci skoczy ciśnienie na ponad 200, najzwyczajniej w świecie wezwała pogotowie. Oni już będą wiedzieć co z tym zrobić. To pilne (!). Nie zwlekaj (!!!). Pozdrawiam, Michał 66