Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej a bieganie na długie dystanse

paloma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 44 lata i od 17 lat leczę się na RZS. Ostatnio dziełem przypadku miałam robione UKG z wynikiem: Średnica aorty AO - 30 - N (20 -37 mm) , Rozwarcie płatków AOV - 20 -N (15-26mm), Lewa komora EDD - 47 -N (35-57mm), ESD -33, FS - 29% - N (27-39%), Lewy przedsionek LA - 38 - N (19-40mm), Prawa komora RV - 23 -N (8-30mm), Grubość przegrody IVS - 10 -N (6 - 11mm), Grubość ściany tylnej PWLV - 10 -N (6 - 11mm). DOPPLER: Zastawka mitralna MV - Vmax - 1,2 - N (0,6 - 1,3) Fala niedomykalności o polu pow.~ 10cm2 (dość trudna do dokładnej oceny ilościowej) LAA - 22cm2. Zastawka aortalna AOV - Vmax - 1,4 - N (1- 1,7m/s) Fala niedomykalności o szer. strumienia 7mm LVOT - 19mm Zastawka trójdzielna TV - Vmax - 0,7 - N(0,3-0,7 m/s) Fala niedomykalności w kierunku przegrody o polu pow. 6 cm2 LVOT - 38mm . Zastawka płucna PV - Vmax - 0,9 - N (0,6-0,9 m/s) Mała fala niedomykalności. 2D - Mode: Frakcja wyrzutowa lewej komory LVEF - 60%. Obraz zastawki aortalnej: dość słabo widoczna - bez ewidentnej patologii. Obraz zastawki mitralnej: drobne wzmożone echa w obrębie płatkó. Kurczliwość lewej komory: równomierna. Osierdzie: bez cech płynu. Oczywiście nic z tego nie rozumiem, prócz tego, że z pewnością nie jest jak być powinno. Mam pytanie: co dalej - na wstępie zostałam postraszona nieuchronnością operacji. Od iluś tam lat bawię się w biegi długie, do maratonu włącznie. Oczywiście rekordów nie biję - jest to niby spokojne truchtanie, które mi i tak często daje popalić. Jak ma się to moje serce do amatorskiego biegania? Czy faktycznie muszę zrezygnować z ruchu - co wydaje mi się niewykonalne? Od razu dziękuję za wyjaśnienia.
Gość Piotr Szymański, kar
Szanowna Pani (Paloma) - forum nie jest miejsce konsultacji kardiologicznych - zatem odpowiedź ma jedynie charakter ogólnikowy. W ogólnych zarysach - niedomykalność mitralna, nawet istotna - nie stanowi przeciwwskazania do aktywności fizycznej (rekreacyjnego uprawiania sportu) o ile nie wiąże się z uszkodzeniem lewej komory i/lub nadciśnieniem płucnym. W Pani wyniku wątpliwości budzi 1) frakcja wyrzutowa lewej komory 60% (zgodnie ze standardami postępowania nieco zbyt niska) i 2) brak wyniku pomiaru ciśnienia skurczowego w prawej komorze. Zatem - konieczna jest weryfikacja 1 i 2 oraz konsultacja kardiologiczna (szanse na utrzymanie aktywności fizycznej raczej duże). Z poważaniem Piotr Szymański, kardiolog, Warszawa