Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak przegrody przedsionkowej i powiększony przedsionek serca

Gość Zoja

Rekomendowane odpowiedzi

W badaniu wykryto u mnie tętniaka środkowego segmentu przegrody przedsionkowej oraz powiększenie lewego przedsionka do 4,1cm.Proszę o pomoc jak z tym żyć?. Jestem osobą aktywną , narażoną na stres, nerwową. Leczę się na nadciśnienie tętnicze- przyjmuję leki ( Betalok ZOK50, Indapen1,5 SR ,Kaldyum) W ubiegłym roku miałam operację żylaków kończyny dolnej lewej, leczę się z powodu refluksu i przepukliny. Do szczęścia brakuje mi w/w choroby. Czy jest jakieś leczenie? Jak długo się z tym żyje ?Co jest przyczyną tej choroby?Bardzo się boję. Jak postępować mając w sobie tętniaka ? Proszę o wypowiedź na ten temat- proszę jeżeli jest możliwość o wypowiedz lekarzy i osób którzy z tą chorobą żyją.
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Jak żyć? Przede wszystkim bez nerwów :-) Stres jest zabójczy dla serca i innych organów. Ja tez mam powiększony lewy przedsionek, lewa komorę i prawą, tętniaka- czyli poszerzenie- aorty wstępującej (wszystko to z powodu ciężkiej wrodzonej wady serca) i żyję normalnie. Kiedyś teć brałam Betaloc ZOC 25 mg, ale potem lekarz mi zmienił na Ebivol (teraz biorę 5 mg). Najlepiej spytać dokładnie swego kardiologa o to, czego unikać, czy planowana jest jakaś operacja? Ja też jestem aktywna zawodowo i nerwowa. Poza wadą serca mam inne problemy zdrowotne, ale nie można skupiać się tylko na chorobach :-)