Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku ECHO serca

Angelika19

Rekomendowane odpowiedzi

Echo serca przed operacja Ao-wst 28mm, łuk-26mm, jamy serca LP-38mm, pk-28mm, LK53/36mm. MiesienLK z cechami koncentrycznego przerostu-pmk-14mm, Hipokineza sciany przedniej i bocznej EF-55 .slad IM, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, po operacji ,Zespolono tętnice piersiową wewnętrzną lewą z galezią międzykomorową przednią echo serca Ao-asc-31mm , PK-31mm, LK-43mm, przerost miesnia LK EF -55

Bardzo proszę o interpretację wyniku echokakardiografi? Lewa komora;LVEDD=46 mm,LVESD=26 mm,IVS=13 mm,LVPW=12 mm,FS=%,EF=ok.70%, Prawa komora;RVEDD=22 mm,RVFWDD=mm. Lewy przedsionek; LAD=37mm Prawy przedsionek;RAD=mm Zastawka aortalna;pogrubiały i silnie wysycony brzeg płatka lewowieńcowego,kinetyka prawidłowa,seperacja 22 mm,gradient 7,5/4,0 mmHg,pierścień 30 mm,opuszka 41 mm,Ao wstępująca poszerzona do 44 mm,łuk 38 mm,bez cech rozwarstwienia.

To są wyniki mojego męża,on jest na emeryturze,ciśnienie miał bardzo wysokie ale po lekach się uspokoiło,jest pod stałą opieka kardiologa,kilka lat temu stwierdzono u męża,że ma tętniaka.Chcielismy się dowiedzieć czy te wyniki są niepokojące? co rok sprawdzamy czy się coś nie dzieje tzn.czy się ten tętniak nie powiększa i nie rozwarstwia? ale ten nasz kardiolog nie zbyt jest rozmowny i nic nam nie powiedział,czy jest jakas obawa,jakie są wyniki itd.Proszę coś wiecej napisać?

Witam:)mam 36 lat i chciałbym oprosić o interpretacje moich danych. Mam napisane wnioski ale chciałabym usłyszeć tzw *po polskiemu* co to oznacza??Jeszcze tylko powiem że mam wysokie ciśnienie. Oto wyniki: BADANIE ECHA SERCA ZASTAWKA MITRALNA Gradient maksymalny: 3,5 mm Hg, średni 1,7 mm Hg Fala zwrotna: I st. Płatki: cienkie. ZASTAWKA AORTALNA Aorta wstępująca: 34 mm Pierścień zastawkowy: 32 mm Gradient maksymalny: 8,5 mm Hg, średni 3,8 mm Hg Separacja: 20 mm Lewy przedsionek: 44x43x58 mm, prawy przedsionek 38x48 mm Fala zwrotna: brak Płatki: cienkie ZASTAWKA TRÓJDZIELNA: Gradient średni: mm Hg Fala zwrotna: I st. Płatki: cienkie PIEŃ PŁUCNY: Gradient maksymalny: mm Hg Fala zwrotna: Płatki: cienkie LEWA KOMORA: Rozkurcz/Skurcz: 54/34 mm, Frakcja wyrzutowa: 65% Przegroda międzykomorowa: 14/19 mm Tylna ściana: 12/18 mm Ruch przegrody: prawidłowy PRAWA KOMORA;28 mm WNIOSKI: LEwa komora niepowiększona o zachowanej funkcji skurczowej. Przerost ścian lewej komory. Powiększony lewy przedsionek oraz nieznacznie prawa komora. Łagodne niedomykalności zastawkowe

Gość adrian11111111111111

Prawa komora 2,66 przegroda 0,86 lewa komora 5,88 prawy przedsionek 4.11 tylna sciana1,01 lewy przedsionek 3,43 aorta 3,22 frakcja 52 uprawiam sport od wielu lat najpierw kulturystyka teraz sporty walki prosze interpretacje czy to nie kardiomiopatia

Mam 38 lat, jestem osobą nerwową, zestresowaną, więc zrobiłem badania. Staram się zdrowo odżywiać i prowadzić w miarę aktywny tryb życia. Moje wyniki Echo serca to: LV 53/34 RV 26 IVS 14 PW 12 EF 65% AO 29 LA 40 Proszę o interpretację moich wyników, ponieważ nie znam się na medycynie. Czy te wyniki są niepokojące, jakie działania należy ewentualnie podjąć i czy mogę uprawiać amatorsko różne sporty? Z góry serdecznie dziękuję.

Witam mam 14 lat,jestem chłopakiem.Gdy sie urodziłem wykryto u mnie VSD okołobłoniaste,zwężenie drogi odpływu lewej komory. Robili mi operację na to VSD i plastykę zastawki trójdzielnej. Wykryto u mnie też blok prawej odnogi peczka hisa w wieku około 6 lat(słyszałem że to jest zupełnie obojętne i nie jest groźne). Co rok robię ECHO serca i 2 razy miałem robione EKG. Ale lekarz kardiolog nic mi nie mówił tylko powiedział ze jest wszystko OK,powiedział że mogę na wfie ćwiczyć.Chciałbym was prosić abyście mi ocenili moje wyniki ostatniego echa serca i powiedzieli co jest nie tak i żebyście mi wyjasnili co oznaczają poszczególne skróty. Aktualne informacje o mnie: waga 85 kg (wiem nadwaga przy tym wzroscie) wzrost 178 cm od 3-4 lat mam nerwice lękową (na punkcie mojego serca),nawet diabłowi tego nie życzę,strach ten paraliżuje. Z tą nerwicą zaczęło się tak że po prostu spałem sobię i śniła mi się karetka jak kogoś do niej wsadzają i się obudziłem,zacząłem płakać że niechcę umierać i wogóle,ciocia nie wiedziała co się ze mną dzieje. Zdaje mi się że od tego czasu coś mnie kłuje w kaltce,kilka razy zdarzyło się tak że przy głebokim wdechu tak mocno boli w praej dolnej części klatki piersiowej,mam uczucie duszności(nie czuję że się duszę tak jak np gdy bym wstrzymywał długo oddech,tylko tak jakby mi się ciężej nabierało powietrza do płuc,jakby mi się krtań skurczyła i ciężej nieraz powietrze nabrać).Myślę że te objawy,kłucia,i te duszności to jest ta nerwica,bo tą nibyduszność mam tylko gdy o niej pomyślę, a gdy jestem czymś ciekawym zajęty,np graniem przed komputerem albo gdy po prostu o tym nie myślę to tej duszności wogóle nie ma.Z tymi kłuciami jest podobnie,najbardziej się pojawiają gdy zaczynam myśleć o sercu,albo gdy myślę o tych lękach,wiadomo że każdego kłuje w sercu, mnie też nieraz zakluje leciutko, ale te kłucia pojawiają sie nawet kilkanaście razy dziennie gdy o nich myślę. Przed ta nerwica kłuć takich nie miałem,a gdy już mialem to nawet o nich nie myślałem.Gdy jestem u jakiegokolwiek lekarza i on powie że jest ok wszystko to moze dzień albo dwa się nieboje i zaczynam się bać znowu. Mam słabą kondycje bo mam astme ,nadwagę i od serca po operacji też pewnie to wpływa na kondycję,gdy wchodzę na 3 piętro to mam zadychę.Jak przedtem napisałem chcę abysci mi wyjasnili co oznaczają te skróty i ocenili moje wyniki. powtórzę waga 85 kg wzrost 178 cm ciśnienei srednie 100-55 aktualnie mam blok prawej odnogi peczka hisa i lekkie zmneijszenie drogi odpływu lewej komory Wyniki echo serca: badanie z 2012 roku: LV: 5,0/3,1cm , SF=38% LVEF=68% RV: 1,8cm IVS: 0,9cm,LVPW: 0,9cm Ao: 2,4cm,zastawka 3 płatkowa ,prawidłowa ,bez LVOTO,łuk aortalny lewostronny MFV w AoA i AoD= 1,1-1,4m/s., MFV w AoAbd typu tętniczego PA: 2,4 cm,prawidłowa, MFV w MPA=1,2 m/s MV: prawidłowa, MFV=1,0m/s TV: MFV=0,7m/s., TI II / III st. Uwidoczniono łatkę zamykającą VSD Zachowana ciągłość IVS i IAS Liczne struny rzekome w LV-bez znaczenia hemodynamicznego Wnioski: Stan po operacji okołobłoniastego ubytku międzykomorowego,zwężenia drogi odpływu lewej komory i plastyki zastawki trójdzielnej Pacjent 13 letni bez cech niewydolności serca.Czynność serca miarowa 70/min. Tony prawidłowo akcentowane. Bez patologicznego szmeru w sercu. Tętno na tętnicach obwodowych prawidłowe. Badanie z 2013 roku: LV: 5,3/3,0cm , SF=43%,LVEF= 74% RV: 1,9cm IVS: 1,0cm,LVPW: 1,0cm Ao: 2,6cm,zastawka 3 płatkowa,prawidłowa,bez LVOTO,łuk aorty lewostronny, MFV w AoA i AoD=1,0-1,3 m/s.,MFV w AoAbd typu tętniczego PA: 2,6 cm,prawidłowa,MFV w MPA=1,1 m/s MV:prawidłowa,MFV= 1,2m/s TV: MFV=0,8m/s., TI II / III st. Uwidoczniono łatkę zamykającą VSD. Zachowana ciagłość IVS i IAS. Liczne struny rzekome w LV-bez znaczenia hemodynamicznego. wnioski: Stan po operacji okołobłoniastego ubytku międzykomorowego,zwężenia drogi odpływu lewej komory, i plastyki zastawki trójdzielnej. Pacjent 14 letni bez cehc niewydolności serca.Czynność miarowa 70/min.,Bez zaburzeń rytmu serca.Tony prawidłowo akcentowane.Bez patologicznego szmeru w sercu.Tętno na tętnicach obwodowych prawidłowe. I jeszcze mi wyjasnijcie co to: -LV -SF -LVEF -RV -IVS -LVPW -Ao -LVOTO -MFV -AoA -AoD -MFV w AoA i AoD -MFV w AoAbd typu tętniczego -PA -MFV w MPA -MV -TV -TV:MFV,TI II/III.st -IVS -IAS -liczne struny rzekome w LV bez znaczenia hemocynamicznego i dlaczego w 2012 LVEF wynosiło 68% a w 2013 LVEF wynosiło 74%? Bardzo dziękuję wam.Pozdrawiam i życze zdrowia.Przepraszam za błędy ortograficzne.

Ja tylko pomogę przy skrótach : -LV - lewa komora -LVEF - frakcja wyrzutowa lewej komory -RV - prawa komora -Ao - aorta -LVOTO - zwężenie drogi odpływu lewej komory -AoA - łuk aorty -AoD - aorta zstępująca -MFV w AoA i AoD -MFV w AoAbd typu tętniczego -PA -artezja tętnicy płucnej -MPA pień tętnicy płucnej -MV - zastawka mitralna -TV - zastawka trójdzielna -IVS - przegroda międzykomorowa -IAS - przegroda międzyprzedsionkowa Frakcja wyrzutowa EF, podawana w procentach powinna wynosić 60 - 78%, dolna granica to 50 %, jest to wartość ruchoma i może zależeć np od sprzętu na którym było robione badanie, od lekarza, który to badanie wykonywał itd...

No wnioski są ,dobrze jest według kardiologa,ale go zapytałem go o siłownię i powiedział że nikomu on nie radzi na siłoni ćwiczyć,nawet takiej osobie która nie miała operacji bo doprowadza do przerostu serca,a mi powiedział ze jak będę ostro ćwiczył to mogę mieć jaka sznowu operacjię,ale powiedział jak zwykle to mówią że sport może być,a ja go zapytałem o trening siłowy z MASĄ WŁASNEGO CIAŁA to powiedział ze to mogę ćwiczyć,dlaczego,mimo tego ze w niektórych ćwiczeniach z masą ciała występuję większe obciążenie niż na siłce,może mi ktoś to wtłumaczyć,powiedział że serce nie jest zdrowe tylko jest bardoz dobrze naprawione a to jest rożnica.Apropo tego LVEF to powiedział że u mnie najważniejsze są wymiary przegrody miedzy komorowej. A zapytam jeszcze bo mam niedomykalność zastawki i we wszystkich poprzednich badaniach pisało że mam niedomykalnośc trójdzielną 3 stopnia a kilka dni temu wyszło że mam 2 stopnia,co to jakiś cud? Proszę o odpowiedz na pytania i zdrowia życze.

Jeśli chodzi o niedomykalnosć zastawek to zdania są podzielone. Spotkałam się już z opiniami kardiologów, że niedomykalność zastawek nie może się zmniejszyć, że wraz z wiekiem dochodzi do powiększenia niedomykalności...z tym, ze jeśli jest śladowa lub I stopnia to może taką pozostać do końca życia...mówimy tu o niedomykalnościach umiarkowanych i dużych, czyli takich, które posiadasz Ty i ja. Ale też od niejednego kardiologa usłyszałam, że niedomykalność zastawki to nie jest żadna wada serca i nawet dowiedziałam się ze ja (30 letnia kobieta) jeszcze z tego *wyrosnę*, co według mnie jest totalną bzdurą! Przeczytałam mnóstwo różnych publikacji i nigdzie nie było napisane że niedomykalność zastawek może się cofnąć (cały czas mówię o stopniu III i IV niedomykalności), może albo rosnąć albo stać w miejscu! Jeśli zmaleje to tylko w skutek kardiochirurgicznej interwencji.I tych wiadomości się trzymam ja. Badanie Echo serca, które wykrywa niedomykalności zastawkowe także może być różne w zależności od sprzętu i tego co aktualnie zobaczy lekarz wykonujący badanie, a także nie ukrywam od tego jak dokładnie badanie zostanie przeprowadzone i od kompetencji lekarza. Jak trafi się jakiś buc który poszedł na medycynę bo tatuś jest lekarzem i mu tak kazał i opłacił akademię medyczną to mamy wtedy lekarza na którego ja trafiłam ostatnio... JA go poprawiałam, JA mówiłam która zastawka mi się nie domyka!!porażka...a koleś ma z 60 lat już!! Także z tą niedomykalnością...to w co kto wierzy :)

Jeśli macie problemy z kręgosłupem polecam odwiedzenie strony i zapoznanie się z ofertą poduszek lędźwiowych profilaktycznych. http://dbamokregoslup.pl/27,poduszka-ledzwiowa-na-fotel-wysoka-profilaktyka-dyskopatii.html Pomagają w utrzymaniu prawidłowej postawy i niwelują ból.

AAA to pewnie nie doczytałam. W takim razie niedomykalność mogła się zwiększyć lub lekarz wykonał badanie *inaczej* niż poprzednio. :) .. Lekarz dokonujący badania sam wykonuje pomiar, tzn, nie to że sam wymierza wszystko ale zaznacza punkty, na podstawie których owy komputer dzięki różnym algorytmom wykonuje obliczenia. Wystarczy że lekarz zaznaczy punkt o pół milimetra dalej niż poprzednio i wynik już jest inny :) To tak na chłopski rozum :)

Witam. Mam problem z rozczytaniem się w wybranym fragmencie wyniku napisanego odręcznie. Wiem tylko, że chodzi o niewielką falę zwrotną ZM i ugięcie (co wg.. lekarki może być odpowiedzialne za moje zaburzenia rytmu). Jednak o co chodzi z tymi skrótami? Poniżej wrzucam link do zdjęcia wyniku: http://zapodaj.net/30eb14afcb9fb.jpg.html

Gość MarioMario

Witajcie, Mam przed sobą wyniki badania echa serca, dopiero po świętach zobaczy je lekarz, a ja się denerwuję, chciałbym więc prosić o pomoc przy odczycie. Wygląda to tak: Dimensions:0,9cm LVIDd Index: 2,38 IVSd/LVPWd: 1,0 Śred.Ao:3,35cm LVIDd:4,40cm LVPWd:0,9cm Śr.LA:2,73cm RVDd:2,59cm EF 82,6% Regionalna czynność skurczowaLV:norma Zastawki:norma Wnioski:obraz w granicach normy Proszę o interpretacje, ponieważ ostatnio zdarzają mi się skoki ciśnienia do 148/77 lub 145/80 i przy skokach mam przyspieszony puls do 100 - 105. Na co dzień ciśnienie mam wnromie (120/70), ale puls 80 - 90. Źle się z tym czuję i nie wiem co może być dalej. Dodam, że mam stresującą pracę i zarwane noce z powodu małego dziecka. Cholesterol - 225mg. Zmieniam dietę na bardziej warzywną, jestem w grupie ryzyka (choroby miażdżycowe w rodzinie), mam 38 lat i prawidłową wagę ciała. 65kg. przy 175m wzrostu. Czy coś mi dolega?

Drogi Panie MarioMario, Wygląda na to, że ma Pan chwiejne nadciśnienie tętnicze. Chwiejne oznacza, że zasadniczo jest prawidłowe, a w niektorych sytuacjach jest zbyt wysokie. Trzeba porozumieć się ze swoim lekarzem, czy nie nadszedł czas na leczenie nadciśnienia. Zarwane noce, czyli niedobory snu, mogą mieć udział w podwyższonych wartościach ciśnienia. A może drzemka w ciagu dnia - chociaż 15 minut do 1/2 godziny? Warto znać nie tylko wartość stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy, ale również cały lipidogram, czyli frakcje cholesterolu: LDL i HDL, a także triglicerydy/trójglicerydy.

Gość MarioMario

Dziękuję za odpowiedź, oczywiście porozmawiam z lekarzem, chciałbym, żeby okazało się, że zmiany w trybie życia wystarczą, by wszystko wróciło do normy. Uspokoił mnie Pan z tym brakiem zmian w sercu. Wyniki cholesterolu dokładnie wyglądają tak: eGFR 108ml/min (mmol) - 5,75mmol/l (mg/dl) - 221 mg/dl Integra 400 (l) Integra 400. met. enzymatyczna z esterazą i oksydazą cholesterelową mg/dl * 0,026 = mmol/l Tego też nie rozumiem. Czy myśli Pan, że te skoki ciśnienia mogą być wynikiem stresów i szybkiego trybu życia i mogę dojść do normy zmieniając kilka rzeczy? Prawdę mówiąc branie leków do końca życia trochę mnie przeraża.