Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatcie piersiowej i kołatanie serca

Gość Przemo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna mam dziwny problem. Zaczęło sie to jakiś miesiąc temu, podczas spokojnego siedzenia w domu. Serce zaczęło mi dziwnie kołatac przez jakieś 5 sekund, aż musiałem wstać i wziąć pare głębokich oddechów żeby mi przeszło. Nie odczuwam żadnego bólu, tylko uścisk w klatce piersiowej i właśnie uczucie *kołatania* serca. Wydaje mi się jak by serce biło nierówno. Zdarzyło mi się to tylko 4 razy w ciągu miesiąca, ale nie wiem czy to może być przyczyną jakiejś choroby, czy po prostu jakiś *skutek uboczny* dojrzewania. Dodaję, że mam 16 lat i nigdy nie miałem podobnych dolegliwości. Ostatnio miałem na reku kleszcza, ale został szybko wyciągnięty. Dodam jeszcze, że bardzo pomaga mi głębokie oddychanie, bo gdy oddycham płytko przez dłuzszy okres czasu to czuje lekki uścisk w sercu. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ wizyta u lekarza wykracza po za moje granice.
Jedyną rzeczą jaką mnie martwi to to ze te objawy sie nasilaja. Gdy siedze spokojnie i oddycham gleboko serce bije mi normalnie, ale gdy zrobie gleboki wydech to serce uderza mi raz bardzo mocno i wtedy zaczynam panikowac, pocic sie i nie wiem co robić wpadam w panike i wtedy czuję ze taki stan mi nie pomaga a pograza mnie jeszcze bardziej. Dodam ze moja matka ma problemy z tarczycą, ale mam nadzieje ze mnie to nie bedzie dotyczyło. Proszę o pomoc, ponieważ bardzo sie boję. Dodam ze mam jeszcze dusznosci i bardzo plytki oddech, ale to mi pomaga w zachowaniu kontroli nad sobą