Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja dziury w sercu przez mostek

Rekomendowane odpowiedzi

a dlaczego od razu przewidujesz najgorszy scenariusz.?! Taka operacja w porównaniu z operacjami innych złozonych wad serca [gdzie jest kilka nieprawidłowości jednocześnie ] jest stosunkowo prostymzabiegiem i musiałby być niewiarygodny pech,aby coś się miało dzić.Synek mojej koleżanki z pracy miał taką operację,nie było żadnych sensacji.Wejdż na forum fundacji serce dziecka.
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Panie Andrzeju!Mam 29 lat i wrodzoną wadę serca złożoną m. in. z ubytku w przegrodzie międzykomorowej (VSD). Załatali mi ja dopiero 12 lat temu, gdy miałam 17 lat. Każda operacja to ryzyko, ale pozostawienie ubyku może prowadzić do gorszych powikłan, niż zabieg na otwartym sercu (miałam takie dwa, do tego jeden przez cięcie z prawego boku). Czy córka ma ubytek międzykomorowy, czy międzyprzedsionkowy? Ten drugi szczegolnie często u dzieci zamyka się przezskórnie, bez otwierania klatki, w znieczuleniu miejscowym (w Zabrzu zamykają nawet takie, które w innych ośrodkach chcą zamykać operacyjnie) Jak duży jest ubytek? Gdzie się leczy? Zapraszam na nasze forum: www.forum.sercedziecka.org.pl
Acha! Najczęstsze powikłanie po operacji na otwartym sercu to zbieranie się płynu w osierdziu, ale usuwa się go lekami lub ściąga na sali operacyjnej. ja miałam powikłania po każdej operacji, ale lekarze szybko je usuwali :-)
Nie wiem dokładnie, ale warto spytać lekarzy na miejscu.Rozumiem, że z zamknięciem nie można poczekać? Znam osoby dorosłe z takim ubytkiem ( tzn, z ASD), które niedawno się o nim dowiedziały, a do tej pory czuły się dobrze.
Ewunia ma racje ja mam 37 lat i o wadzie dowiedzialam sie ponad 3 lata temu.Moj ubytek to 15mm i do tego wada zastawki mitralnej.W dziecinstwie i w mlodosci nie mialam zadnych objawow.Nic mi nie bylo,nie chorowalam i do tej pory lekarze dziwia sie ze mam wade bo przy osluchiwaniu jestem czysta.Masz szczescie ze twojemu dziecku znalezli tak wczesnie ubytek.Za mnie nikt nie podjal decyzji o zamknieciu i na dzien dzisiejszy ja mam watpliwosci i boje poddac sie tej operacji bo tez musze miec zamkniete przez klatke poniewaz jak to okreslila moja pani doktor nie ma w mojej dziurce rabkow o ktore mozna zachaczyc amplatzer no i trzeba naprawic ta zastawke.Jesli moge jakos pomoc to jestem do dyspozycji dodam ze jestem z Zabrza.
Lekarze hmmm dużo do życzenia-za bardzo nie chcą udzielać informacji.Ważne jest że obrzęku mózgu nie ma..Serce stabilne nerki i inne organy pracują-tylko problem że nie wybudza się po narkozie!!odwiedzam mame 3 razy dziennie i dużo do niej mówie -mam wiare ze bedzie dobrze... Pozdrawiam wszystkich i zycze duzo zdrowka..
Starszym ludziom potrzeba więcej czasu. Organizm wolniej dochodzi do siebie po takim wstzrąsie, jakim jest dla niego operacja na otwartym sercu. Po jednej z operacji leżałam na sali pooperacyjnej ze starszą panią, która nie obudziła się tak szybko, jak ja. Ale potem wszystko było w porządku. prosze tylko nie pytać o szczegóły, bo to było 12 lat temu, a ja sama czułam się wtedy kiepsko, jak to po ciężkiej operacji:-) A lekarze muszą udzielić onformacji. To podstawowe prawo pacjenta i jego rodziny.

Witam, nasza corka (9 mcy) miala niedawno operacje VSD (i pozaplanowe ASD, lekarz zrobil przy okazji) w CZDziecka pod Warszawa. Nerwy i stres niewyobrazalne. Okazalo sie ze po *otwarciu* dziurka byla wieksza niz wynikalo to z badan. Wszystko skonczylo sie na szczescie pomyslnie, do tej pory nie ma zadnych niepokojacych sygnalow. Polecam CZD i ekipe tam pracujaca, wyjatkowi profesjonalisci, budzacy zaufanie. Polecam tez robienie badan (szczegolnie echo serca) na wlasna reke, prywatnie / koszt okolo 100-200 zl/ - daje to zwiekszona pewnosc, ze zaden lekarz na zadnym etapie nie podjal blednej decyzji o operacji.