Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersowej i kłucie serca a odchudzanie i sport

korii23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Niedawno po wypiciu duzej ilosci napoju energetyzujacego trafilem na odzdzial do szpitala aby wyplukali mi to swinstwo. Minelo juz od tego tydzien. W szpitalu mialem bardzo wysokie cisnienie jak na moj wiek, mam 15 lat. Przy wypisie mialem 135/85, tyle ze pani powiedziala ze moze to byc przez *bialy fartuch* czyli stres, prawda stresowalem sie ta sytuacja, poniewaz pierwszy raz lezalem w szpitalu. Przez ten czas mialem robione nastepujace badania: EKG, przeswietlenie klatki piersiowej, badania krwi, badania moczu. Badania te nic nie wykazaly, wszystko bylo wpozadku poza wspolczynnikiem metabolicznym. Tak musze schudnac poniewaz mam 175 cm wzrostu i 83 kg wagi. Stosuje diete 1500 Kcal oraz 5 posilkow dziennie (5 posilkow ale mniejsze porcje) do tego codziennie biegam 15 min wieczorem , robie brzuszki, i *szostke wejbera*. Pani doktor przy wypisie powiedziala ze jesli wysokie cisnienie bedzie sie utrzymywac to bede musial isc na badania nefrologiczne , ale od tegpo czasu mierze codziennie cisnienie apratem nadgarstkowym i przy stanie spoczynku , tzn bez zadnego wysilku mam w granicach 120-100/60-75 i puls w granicach 60-75 Po wysilku mam okolo 125-140/60-80 i puls do 100. Nie wiem czy to dobre cisnienie jak na moj wiek. Ale moj problem glownie polega na tym ze czasami zdarza mi sie ze lekko uciska mnie w klatce piersiowej i delikatnie kluje w okolicy lewej piersi. Dodatkowo po wysilku gdy przyloze reke do piersi czuje bardzo wyraznie bicie *serca*? Nie wiem czy to normalne, ze gdy przyloze reke to czuje bicie mojego serca. Dodam te uciski i lekkie klucia nie sa uciazliwe poniewaz sa one delikatne, ale chcialbym wiedziec czy cos mi dolega i czy normalnie moge uprawaic sport, czy nic mi sie nie stanie przez to itp. Dodam ze odlozylem wszelka kofeine (kawa, cola itp.) oraz zaczolem sie odchudzac i intensywniej uprawiac sport (przez co czasami boli mnie killka innych rzeczy , np przy bieganiu kolano, nogi itp.) wczesniej siedzialem duzo przez komputerem, obzeralem sie i pilem duzo coli i jadlem duzo slodyczy. Teraz wszystko to wyeliminowalem. Moje pytanie brzmi czy przyczyna tych kluc i uciskow moze byc wywolanie wlasnei tym ze zaczolem sie odchudzac i intesnwysniej uprawiam sport, a moze tym ze stresuje sie ta sytuacja bo nie wiem co mi jest? czy moge uprawiac spokojnie sport i czy nic mi sie nie stanie z tego powodu? i czy te wyczuwalne przez reke wyrazne bicie serca po wysilku jest normalne?