Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadanie płatków zastawki, powiększona komora i blok serca

paola14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Od urodzenia mam wadę serca(podobno) . Została u mnie stwierdzona dopiero w 6 roku zycia , przy wizycie u lekarza. Lekarz stwierdził wtedy szmery w sercu , zalecił konsultację kardiologiczną. Okazało się ze mam wypadanie płataka zastawki dwudzielnej. I tak przez kolejne lata odwiedziłam poradnie min. w Toruniu, Warszawie. Az do pewnego dnia , kiedy strasznie zle sie czułam. Zaczeło bolec mnie w klatce piersiowej , wiec rodzice zdecydowali , ze zawioza mnie do szpitala . W szpitalu zostalam 3 dni , ustalono konsultacje kardilogiczna w poradni specjalistycznej. Tam okazało się (po badaniach : holtera, echa serca ,ekg) ze mam :wypadanie płatków zastawki dwudzielnej, powiekszona komore serca, blok I-go stopnia. Lekarz zalecił mi branie magnezu, leczenie zębów, nie przemeczanie sie. Oraz powiedział, ze podczas zabiegu z krwia musze miec podany antybiotyk . Dlaczego? Stwierdził tez , ze podczas bolu serca mam miec zmierzone cisnienie(jesli przekroczy 120 mam zostac zawieziona na izbe przyjec). I dodał, ze badania nie moga jednoznacznie stwierdzic , ze nie mam arytmii. Jak to sprawdzic? Jakim badaniom powinnam sie jeszcze poddac zeby byc pewna , tego czy mam ta arytmie? Z gory dziekuje za odp.
Gość Ewa29 z Tetralogią F
paolo! Z tego, co wiem, arytmię wykrywa się zwykle badaniem holter, chyba że te zaburzenia rytmu są rzadkie i krótkie. Powinnaś być pod opieką kardiologa znającego się na wadach wrpodoznych serca. Lekarz dobrze zrobił, że przpisał ci magnez, bo ten pierwaistek p[oprawioa prace serca. ja biorę Magnefar B6 kardio (z kwasem foliowym i potasem). Antybiotyki przed zabi9egami uszakdzającymi tkanke i po nich to profilaktyka infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Trzeba jej bardzo przestrzegac, bo to zapalenie wsierdzia przy wadach zastawkowych serca jest groźne dla życia. Antybiotyki trzeba brać np. przed i po usuwaniu kamienia nazębnego, leczeniu kanałowym, wyrwaniu zbęa, robieniu tatuażu, przekłuwaniu uszu, i innych zabiegach chirurgicznych(np. wycięcie znamienia), ginekologicznych, urologi8cznych,m czy ginekologicznych. Trzeba wziąc przepisaną przed lakarza dawkę antybiotyki godiznę przed zabiegiemi 6 godzin po zabiegu (chyba ze kardiolog zleci inaczej). Przy wadach serca bardzo wazne jest dbanie o zęby i dziąsla, bo bakterie z jamy ustnej bardzo łatwo przenikają do serca, powodując np. zapalenie wsierdzia. Ja też mam wadę serca, jestem po 3 operacjach. Dzałam w Fundacji Serce Dziecka. Zapraszam Cię na nasze forum:www.forum.sercedziecka.org.pl Napisz też do mnie na gg, jeśli masz: nr 5839861
Gość Piotr Szymański, kar
W nawiązaniu do komentarza Pani Ewy - warto wiedzieć, że standardy postępowania się zmieniły i obecnie NIE zaleca się antybiotyków profilaktycznie u chorych z wypadaniem płatków zastawki mitralnej, czyli u Paoli także. Zatem zalecenie lekarza było w tym zakresie nieaktualne (niezgodne z tzw standardami postępowania). Ma Pani natomiast słuszność co do dbadania o zęby i dziąsła - to właśnie ma kluczowe znaczenie - muszą być zdrowe* Pozdrawiam Piotr Szymański, kardiolog, Warszawa (Anin).
Gość Ewa29 z Tetralogią F
No, tak, Panie Doktorze, nie przy każdej wadzie jest wymagana profilaktyka IZW. Przy okazji też jestem pacjentką IK w Aninie, miałam tam dwie ostatnie operacje. Bardzo sobie chwalę ten ośrodek, choć muszę do niego jechac ok. 10 (dziesięciu) godzin:-(