Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki z falą zwrotną

adamjac5

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj poznałem wyniki usg ! Pani doktor stwierdziła że nie są najgorsze, morfologia zastawek prawidłowa niewielka fala zwrotna przez zastawkę mitralną oceniana na + bez znaczenia hemodynamicznego wszystkie inne wyniki w normie, ciśnienie mam ok 120/80 ,badania robiłem bo od kilku miesięcy odczuwam bóle w klatce piersiowej i dodatkowe skurcze biorę concor cor 2,5 mg i magnefar b6. Pani doktor powiedziała że moja fala jest tak mała że jest niesłyszalna przy osłuchu. Mam pytanie średnio po jakim czasie następuje powiększenie fali. Trudno mi wskazać jak długo mam tą wadę ,od kilku miesięcy mam dolegliwości które nie mijają. Wiem że raczej już powinienem na siebie uważać nie przesadzać ani ze sportem ani z balowaniem w tej chwili mam 31 lat.
Nie sadze ze jest sie czym przejmowac wystarczy kontrolowac to co jakis czas raz na rok moze Ja jak sie dowiedzialam ze mam z tym problem to milam fale zwrotna czwartego stopnia i z kazdym dniem czulam sie gorzej teraz jestesm juz po dwoch operacjach Fala zwrotna powoduje rozrost przedsionkow a co za tym idzie zastawki sie rozciagaja i krew sie wraca Z tad ta fala zwrotna . Pozdrawiam
Gość Piotr Szymański
Po pierwsze przypomnę internet nie może służyć do udzielania indywidualnych porad lekarskich - bowiem wymagane jest zbadanie pacjenta, przeczytanie wyników badań a często ich weryfikacja (np. echo). Po tym zastrzeżeniu komentarz - zgodnie z zaleceniami mała fala zwrotna przez zastawkę mitralną bez poszerzenia lewej komory i nadciśnienia płucnego nie wymaga kontroli częściej niż raz na 5 lat - możliwość rozwoju wady o ile nie wydarz się nic nieoczekiwanego jest mała. Piotr Szymański