Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak aorty a podróż samolotem

Gość Katarzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy z tętniakiem można podróżować samolotem, ale ktoś z moich bliskich go ma i na pewno podróżuje. Jeśli możesz napisz mi coś więcej, bo dla mnie jest to nowy temet a chciałabym się w nim bilżej zorientować. Mój brat chyba sobie to trochę lekceważy, podpowiedz co jest ważne wiem, że kontrola ciśnienia. A wogóle czy mówimy o tym samym, bo on ma tętniaka aorty.
Gość Katarzyna
Moja Mama ma tętniaka aorty brzusznej. Nie wolno jej dźwigać, musi uważać, żeby się w brzuch nie uderzyć, musi kontrolować ciśnienie,żeby gwałtownie nie wzrosło. Raz na kwartał usg sprawdzające ile urósł. Jak osiągnie 7 cm można operować.
Kasiu mój tato rok temu miał robione usg ma tetniaka aorty brzusznej 37mm teraz robiliśmy usg i urusł 42mm ale lekarz zalecił tomografię która jest dokladniejsza i miał rację wynik po tomografi to 50mm .Jest to stan poważny i lekarz powiedział że nie ma co czekać dłużej tylko trzeba założyć stentgraft.Jakich rozmiarów jest tętniak twojej mamy.

Leciałam samolotem nie wiedząc, że mam tętniaka aorty i to był koszmar. Podczas lądowania czułam jakby mnie coś w srodku rozrywało. Kiedy dolecieliśmy, 3 dni płakałam z bólu i myslalam że umrę. Przez 9 dni pobytu zagranicą leżałam, brałam tabletki przeciwbolowe, męczyłam się chodząc 100m. Bałam się wracać, czułam soe jak porozrywana w srodku. Nabrałam się przeciwbolowych na podróż i leków na uspokojenie. Jakoś doleciałam, ale w nocy po powrocie dostalam gorączki, ciśnienia 170/120, trafiłam do szpitala. Następnego dnia zdiagnozowano u mnie tego tętniaka. Cud że żyję. Drugi raz bym nie poleciała. Okropne uczucie, przeciążenia którym organizm nie jest w stanie się oprzeć i bardzo duże ryzyko... 

Nie ma ABSOLUTNIE ŻADNYCH przeciwwskazań. Mówił mi to mój kardiolog, mówił mi to mój kardiochirurg. Ja nie odczuwałem absolutnie żadnych dolegliwości związanych z lataniem ani przed operacją ani po operacji. Ciśnienie w samolocie jest takie samo jak na wysokości 1800-2000 m.n.p.m. Nie jest to ciśnienie które w jakikolwiek sposób może nam zagrozić więc skończcie siać ferment