Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Bardzo proszę o ocenę wyników Holtera, nie wiem czy to arytmia. Byłam u kardiologa, ale niewiele mi powiedział i skierował na test wysiłkowy EKG. Oto wyniki: 115119 Qrs’ów Średni rytm HR wyniósł 82 Max rytm HR 155 Min rytm HR 52 27 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 2 nadkomorowe częstoskurcze napadowe 18 tachykardii 1554 pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych

HR: 72 [1/min] RR: 830ms P: 92ms QRS: 105ms PQ: 115ms QT: 390ms QTc: 425ms Oś QRS: 36 stopni średnia oś ORS: normogram amplituda zespołu QRS obniżona w III.V1. patologiczny załamek Q w aVR nieprawidłowy załamek R w V2 odcinek ST uniesiony w I.V2.V3.V4. nieprawidłowy załamek w T w II.V2 Jestem facetem mam 25 lat. Czy te wyniki mogą budzić niepokój?

A odpowiadając na twoje pytanie: czy to poważne - powiem tak: żyje się z tym, częstoskurcze nadkomorowe są niegroźne (oczywiście, jeśli są pod kontrolą), ale najlepiej się ich pozbyć za pomocą ablacji. Dodatkowe skurcze komorowe (i nadkomorowe) są nieprzyjemne i uciążliwe, ale nie bardzo da się je wyleczyć. 1500 skurczy nie kwalifikuje się do ablacji - za mało. Można je łagodzić lekami, ale nie można się ich łatwo pozbyć. Witaj w klubie :)

Witam. Prosiłbym bardzo o interpretację wyników EKG. Z góry bardzo dziękuję. http://pl.tinypic.com/view.php?pic=25gcx3n&s=5#.Uud9AhCtbIU http://pl.tinypic.com/view.php?pic=15cfus8&s=5#.Uud98hCtbIU Na dole część druga zdjęcia drugiego http://pl.tinypic.com/view.php?pic=208xxrr&s=5#.Uud-kBCtbIU

W badaniu ekg wyszlo mi lewogram -18°, dodatkowo pojedyncze pobudzenia komorowe, rytm zatokowy HR 71/min RR 842 ms QRS 100ms QT 356 ms os P 31° os T 44° PQ(PR) 154 ms P 112 ms czy te wyniki sa w normie, mam sie czego obawiac, oczywiscie ide do lekarza ale juz sie boje.

Gość wrona945

Witam. Mam 19 lat. Ostatnio bardzo źle się czułam z tego powodu zaczęlam mierzyć swoje ciśnienie przez dwa tygodnie. Najniższe w tym czasie jakie miałam to : 84/64 puls 81. Wczoraj byłam u lekarza internisty z powodu częstszego bólu z lewej strony klatki piersiowej. (przypuszczałam , ze to serce) od razu zrobiono mi EKG serca i są tam napisane następujące wyniki: RYTM arytmia zatokowa CHARAKTERYSTYCZNE WYNIKI zakłócenia 8 uV małe odchylenia linii bazowej 400 uV zanik lub zredukowany R w: AVL nieokreślone nieprawidłowości odcinka ST w V4 V5 V6 OCENA QRS-T zawał ściany dolnej serca, prawdopodobnie stary PODSUMOWANIE: nieprawidłowe EKG. Nic z tego nie rozumiem internistka tylko zerknęła na kartkę i przepisała mi *Persen forte* i kazała zażywać przed snem. mogę prosić o pomoc w ocenie tego EKG?

Droga Pani Wrono945, Niestety, opis EKG nie jest pełny. Wydaje się, że jest to opis komputerowy bez oceny lekarza opisującego zapis. Nie podano częstości rytmu serca. Umieszczone wnioski: *zawał ściany dolnej serca, prawdopodobnie stary* wymaga korekty. Sam opis bez zapisu EKG jest trudny do interpretacji. Zresztą nie jest to dobre miejsce do dokonywania opisów elektrokardiogramów. Proszę zaufać swojej pani doktor. Jeżeli uznała, że wystarczy przepisanie wymienionego wyżej preparatu, to oznacza, że bierze za swoje decyzje odpowiedzialność. Swoją drogą może od czasu warto powtarzać EKG i przy następnej wizycie u lekarza omówić wynik, który Panią niepokoi.

Witam, Byłabym wdzięczna za pomoc w zinterpretowaniu wyników badań EKG: Oś serca pośrednia. Rytm zatokowy, niemiarowy (niemiarowość oddechowa) 75-95/min Niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa. Byłam u lekarza z powodu częstego i nieustającego kłucia w okolicach serca.