Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból i ucisk w klatce piersiowej, duszności a miażdżyca

Gość Staniek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Widziałem tutaj podobny wątek, jednak ja, 28-latek, nie odczuwam kłucia w klatce, ale *duszności*, *nacisk*, który często powoduje u mnie bezsenność. Mam wrażenie, że mam *zgagę*, tak jakby chciało mi się porządnie *beknąć*. Po przespaniu kilku godzin, duszności w klatce piersiowej mijają. Wcześniej brałem Cynk z Olimpu i mi to przeszło. Od 2 tygodni nie biorę cynku. Wczoraj przejechałem rowerem dość znaczny dystans (90 km w ciągu 3,5 h) - ból, a w zasadzie *duszności* w klatce piersiowej pojawiły się późną nocą. Cały czas zastanawiam się, czy używać słowo *ból*, jest to bardziej ten problem z niemożnością pożądnego *beknięcia* (przepraszam za chaotyczny opis). Co to może być? Cholesterol mam w normie, ekg ok. Nie miałem robionego echo serca i zamierzam niebawem udać się do lekarza w tej sprawie. ps. bardzo często się denerwuję a mój tata ma miażdżycę (jego mama - moja babcia - również cierpiała na tę dolegliwość).
Gość angioedema

Ja mialem takie bole jak zgaga po wypiciu napojow gazowanych gdy nie mozna *beknac*. To byly pierwsze, poczatkowe objawy. Tez podejrzewalem serce, ale gdy choroba sie rozwinela i wystapily extremalne objawy, lekarz zdiagnozowal malo znana chorobe angioedema (nie znam polskiej nazwy). Teraz gdy pojawia sie ten pierwszy sympton - odrobina antihistaminy (Benadryl 1/2 tabletki) przywraca do normy. NIE SUGERUJE, ze to jest tez w Twoim przypadku, ale jeden z pozliwych powodow boli w klatce.

Żadne tam metody babci. Do lekarza i tyle. Inaczej się nie da. Soda oczyszczona wcale ci nie pomoże, a wręcz przeciwnie. Mój ojciec pił to świństwo, bo miał często niestrawność, a ostatecznie dostał zawału, bowiem ta sama soda osłabia czynności serca. Oczywiście, mowa o latach używania tego środka, ale bez odpowiedniej konsultacji lekarskiej takie właśnie rzeczy potem się wyprawiają.

Gość RobertGosc

Cholesterolem sie nie martw, wpisz sobie w googlarce cholesterol w zestawieniu ze slowami *mity, kłamstwo, oszustwo, itp...* poczytaj, w koncu po to jest internet :) Co do Twoich dolegliwosci to mialem podobne, nawet bardzo podobne, w pewnym momencie nawet torba przewieszona przez lewe ramie doprowadzala do takich wlasnie objawow. Dodatkowo mialem uczucie jakby mi ktos wbil kolek od przodu w serce az do kregoslupa i nim ruszal z gory do dolu powodujac duzy ucis w okolicach serce promieniujacy bardzo silnie na kregoslup... po rozmowie z lekarzem i kilku badaniach okazalo sie, ze mam wrzody na dwunastnicy. Seria kilku tableteczek zalatwila problem na kilka lat. Co prawda nadal mam jakies male poworoty ale lek na nadkwasnosc teraz rozwiazuje problem od reki. Koniecznie idz do lekarza z tym.