Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Lęk przed śmiercią przy nerwicy lękowej

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 20 lat od jakichś dwóch lat mam czasami problemy z nerwicą lękową. Czasami boje się że *serce zaraz mi stanie*, pewnie każdy wie o co mi chodzi. Mam kilka pytań, które przez ten czas mi się nazbierały i zaczęły powoli nurtować. Może odpowiedź na nie pozwoli mi zapanować całkowicie nad nerwicą. Z góry dziękuje za każdą udzieloną mi odpowiedź! 1. Czy od szybkiego pulsu jaki ma się podczas ataku nerwicy może dojść do uszkodzenia serca? Lub tego typu nieodwracalnych zmian? Tonurtuje mnie najbardziej... 2. Czy nerwica (u mnie często sporadyczna, występująca tylko kilka razy w miesiącu nie więcej niż 10) pozostawia jakieś ślady na sercu? 3. Czy puls w granicach 54-60 wieczorem przed snem jest w moim wieku normalny? Nie uprawiam sportu szczególnie często ale też nie siedze cały dzień przy kompie. 4. Jakie badania powinienem zrobić aby ię przekonać czy bezpiecznie mogę zacząć uprawiać bp. bieganie? 5. Czy pomoc psychologa dużo pomaga? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za wszelką okazaną mi pomoc! Mateusz 4.
Z tego co mój lekarz mi mówił i z tego co ogolnie zaslyszałam, bo swego czasu tez mialam takie pytania to : 1 - Nie. Serduszko się nie uszkodzi od czegoś takiego. 2 - Sladów nie pozostawia żadnych, aczkolwiek trzeba sprawdzić czy aby napewno wszystkie bole itd maja podloze lękowe a nie chorobowe. 3 - Jesli jest się sennym i ogolnie organizm się wycisza, wtedy puls się zwalnia. Ja miewam tez jakies 60, i ogolnie czuje sie dobrze. Jestes mezczyzną, nie wiem ile przed snem mierzysz puls itd. Moga byc jakieś roznice, ale wg mnie nie ma sie czym niepokoić ;) 4 - Ja robilam masę EKG - przy kazdym bolu serca albo jechalam na pogotowie albo zapraszalam je do siebie. Chocby nie wiem jaki bol byl, i jak sie to serducho czulo,a nie raz myslalam ze puls to mam okolo 120 i ze mi wariuje i wyskoczy z klatki, to ekg wychodzilo bez szmerów i wogole :p MAsakra, tu się czuje ze się schodzi a wyniki nic nie pokazują. Zdecydowałam się więc na HOLTERA - dobre bo *spisuje* prace serca przez 24 h, gdy sie meczysz, odpoczywasz itd :) no i WYSILKOWE - ale nie wiem czy lekarz Cię na to by wyslal - ogolnie przeznaczone to jest dla ludzi starszych :p Tak mi mowila bynajmniej babeczka ktora mi wykonywała badanie, a mialam je przeprowadzone dlatego ze sie uparlam a mama jest pielegniarką :p Chodzisz na bierzni, pozniej coraz szybciej i szybciej, a przez ten czas monitorowane jest serduszko :) Tyle badan mialam zrobionych i o tylu wiem. Czy jest jeszcze cos, musialbys zapytac kardiologa, napewno powie :) 5 - Oj tak. Psycholog, jesli jestes na skraju juz to leki - uspokajajace i pasja.. Gdy czlowiek robi to co lubi, zajmuje mysli i nie panikuje tak :) Dodatkowo duzo spacerów, przyjaciele.. u mnie wlasnie to duzo pomoglo :) Trzeba wiedziec ze nie jest sie samemu.. Pozdrawiam! ;)
Czesc wszystkim opowiem troche o moim problemie odpiszcie co o tym myslicie bo ja juz nie wiem. Zdazylo sie to ok 2 miesiace temu w pracy a pracuje na budowie (na emigracji niestety) po wstaniu z przerwy sniadaniowej mialem dziwny zawrot glowy uczucie ciepla i serce zaczelo mi mocko kolatac. Wystraszylem sie bardzo ze to atak serca wiec zadzwonilismy po pogotownie. Po zbadaniu mnie urzadzeniami stwierdzili ze serce pracuje prawidlowo i wypuscili mnie do domu. Od tamtej pory caly czas o tym mysle sprawdzam puls i jesli jest szybki zaczynam sie bac czy na prawde mi nic nie jest czy dobrze zbadali i takie tam. W mojej podswiadomosci caly czas widze jak pogotowie mnie zabiera i ze to cos powaznego. Dzis jaka godzinke przed tym pisaniem tez mnie cos dorwalo, lezalem sobie na lozku po pracy i z niczego serce zaczelo mi kolatac coraz szybciej, uspokoilem sie po zimnych okladach recznikiem ( po ok 40 min). pozdrawiam