Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej po wysiłku fizycznym przy zwłóknieniu i niedomykalności zastawki mitralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość smerfetka666
Ogolnie jest tak, że lekarze nie rozmawiaja ze mna tylko z rodzicami. Ostatnio jak odchodzilam ze szpitala, to lekarka powiedziala, ze wyniki mam *prawie dobre*. No własnie prawie. Rodzice tez rozwazali operacje w zabrzu, ale szybko ucichlo. Jedna dziewczyna co lezala ze mna na kardiologii wyszła po 3 dniach z rozpoznaniem ze to na tle nerwowym. Inna znowu byla maksymalnie 5 dni, choć wykryli jej jakas dziure w sercu Mnie chcieli trzymac 3 tyg., ale ublagalam na 1 tydzien i sie stawialam na kontrole i badania (nie cierpie lezec w szpitalu). W przeciagu 2 lat wylądowałam 2 razy w szpitalu i zawsze oprocz kardiologa bada mnie neurolog przez te omdlenia. Wszystko zaczelo sie 5 latemu zaczela mnie codziennie bolec glowa, mialam problemy z rownowaga i duszności, upadalam bez przyczyny, zarzucalo mnie na jedna strone, nie slyszalam co inni do mnie mowia i w koncu zaniki pamieci, okazalo sie potem u neurologa ze to brak potasu. rok pozniej wyladowalam z wielkim niedoborem potasu w szpitalu (o tym juz pisalam)- stwierdzono hipokaliemia,ale z kondycja nie mialam problemow. W tamtym roku rozpoczeły sie bole w klatce piersiowej, az w koncu wyladowalam w szpitalu. Od tej pory rodzice panikuja jak gorzej wygladam i wogole. A jak bylam u orzecznika pracy (badania okresowe na studiach) to powiedzial na podstawie szczegolowych badan krwi (ta krzepliwosc i stan zapalny) ze musze miec powazne problemy zdrowotne i nie powinnam studiowac. Ale mu nasciemnialam ze mialam operacje wyrostka niedawno i wogle bylam przeziebiona i po walkach mi podpisal. Podchodze na luzie do zycia, ale jak mozna dluzej ciagnac z tak niesamowitym bolem, jak funkcjonowac? Jestem tylko problemem, bo przez bol czesto mdleje. Moj ojciec jest po 2 zawalach i bypassach, jego oboje rodzice i dziadkowe z jednej strony umarli na serce. Lekarze powtarzaja mi ze to geny i ze powinnam sie oszczedzac i unikac wysilku. Staram sie oszczedzac ale musze zdobyc wyksztalcenie i w przyszlosci podjac lekka biurowa prace
Gość smerfetka666
Ogolnie to mam ciezki organizm do zdiagnozowania. Rok temu mialam zapalenie wyrostka. Chodzilam z nim tydzien (mialam sesje). Poszlam na pogotowie (studiuje w innym wojewodztwie niz mieszkam, wiec to jedyna forma leczenia), bo nie widzialam co to jest.Mowili mi ze to kolka albo jestem w ciazy (ciekawe z kim). Pojechalam do domu lekarz skierowal mnie do szpitala z podejrzeniem wyrostka Poszlam na usg, a osoba ktora mnie badała powiedziala, ze nie mam wyrostka. Lekarze nie odpuscili albo wyrostek albo jajniki. Na stole operacyjnym sie wyjasnilo. Jesli chodzi o serce to bylam jeszcze u prywatnego lekarza. Mialam robiony test wysilkowy i wyszedł fatalnie. Wtedy lekarz powiedzial ze mam kiepska kondycje. A ja mowie: to zaczynam biegac, pojde na silownie. A on na to stanowczo tylko wchodza w gre krociotkie spacery, na tamto mam zakaz.
Gość smerfetka666
To moze zaczne od poczatku: 5 lat temu: - EEG i rezonans magnetyczny prawidłowy 4 lata temu: pododzial intensywnej opieki medycznej oddzialu kardiologicznego: -potas=0,02 mmol/L, podejrzenie hipokaliemii ten rok: oddzial kardiologiczny: - EKG: robione 4 razy przez 4 osoby (nie wierzyli ze mam stan przedzawalowy) - RTG klatki piersiowej: pola płucne bez zmian ogniskowych; przepona i kąty wolne; serce w granicach normy - badanie echograficzne: jamy serca nie poszerzone, bez przerostu ścian i odcin kowych zaburzeń kurczliwosci; EF 62%; zwloknienia na brzegach płatków zastawki mitralnej z jej niedomyklanoscia; przeplywy w normie; wymiary jam serca: lewa komora: 23mm/39mm lewy przedsionek: 26 mm aorta: 24 mm prawa aorta: 22 mm mięsień IVS 9mm/7mm ściana tylna 12mm/6mm masa mięsnia lewej komory:70g zastawka mitralna: V maks:0,8 m/s E/A 1,5 fala zwrotna: ślad zastawka aortalna; morfologicznie obraz b.z V maks; 1,3 m/s fala zwrotna:nb zastawka trójdzielna: morfologicznie obraz b.z V maks: 0,7 m/s Fala zwrotna:nb zastawka płucna: V maks 1,0 m/s fala zwrotna: nb Osierdzie : w normie Kurczliwość: Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości Frakcja wyrzutowa: 62% Funkcja rozkurczowa: Prawidłowa
Gość smerfetka666
-Holter (24 h): zauważyli ze czestość skurczu wzrasta znacznie wraz z wysilkiem i pojawieniem sie bólu: prawie drugie piętro( nie dałam rady 190 p/min), prawie pierwsze piętro (172 p/min), pojawienie sie bólu (107 p/min), noc i dzień (54 p/min,72 p/min, 80 p/min, 62 p/min); średnia czestośc rytmu serca 84 p/min, max 190 p/min, min 52 p/min ( w nocy kiedy spałam); zanotowali po wchodzeniu na to drugie piętro poziom ST ( zmieniał sie w zakresie -1,60 mm w kanale 3 o godzinie 16:31:00 do +1,80 mm w kanale 1 o godzinie 16:39:30), arytmie komorowe nie występowały; arytmie nadkomorowe: skaładały sie z 65 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych, bez pauz lub wypadnietych pobudzeń, bez Bradykardii, 119 Tachykardii nadkomorowej, bez napadowego czesto skurczu nakomorowego) - badanie przez neurologa- nie umial wytlumaczyc moich drobnych chwiejnosci wiec skierowal mnie na TK glowy- prawidłowa ( w kierunku omdleń) -badanie przez nefrologa (dobowa zbiórka moczu i usg jamy brzusznej z uwzg nerek- prawidłowe; spadek potasu nie wytlumaczony) - glikemia na czczo: 76 mg/dl - lipidy: cholesterol całkowity 144 mg/dl, trójglicerydy 168mg/dl, LDL- cholesterol 72 mg/dl, HDL-cholesterol 47mg/L -mocz: c. wł 1.025, ph-5, cukier norm, bialko neg, L 0-2 wpw, E c.wył.poj.wpw b.liczne nabłonki nieliczne bakterie; potas w moczu (31,9 mmol/l , DZM-3000ml) -biochemia: Na- 140mEq/l, K-3,8 mEq/l, Cl-107 mEq/l, Ca-9,7 mEq/l, fosforany 4,3 mEq/l, Mg 2,4 mg/dl, mocznik 27 mg/dl, kreatynina 0,7 mg/dl
Gość smerfetka666
-temperatura: rano tak normalnie 36,5 36,6 a wieczorem 37,0-37,3, raz mi zrobili na probe jeszcze popołudniu to miala 36,8. nie umieli wytłumaczyć tej temperatury, mierzylam pozniej w domu i wychodzilo tak samo - potwierdzili mi hipokaliemie i doładowali mnie potasem podobno prawie do 6 - przypomnialam sobie jeszcze ze jak oddawali mi wypis to lekarz prowdzacy powiedzila ze nie chca mi niszczyc zycia i to wszystko ( o co chodzilo nie wiem) Mialam jeszcze takie zdarzenie 2 razy w tym roku akademickim co był, ale to zbagatelizowalam bo wg mnie to nie bylo nic istotnego; siedzialam sobie w domu ze znajomymi i nagle zlapał mnie atak dusznosci. otworzyli mi okna i dali papierowa torebke (tak mnie nauczyli lekarze w szpitalu odnosnie tego potasu), nic nie pomagalo; dusilam sie koszmarnie i znajomi powiedzieli ze w miejscu serca mam siną skore i ogromna gęsia skorke ( tylko w tym jednym miejscu), meczylam sie podobno nie za dlugo ale dla mnie to byla wiecznosc, w pewnym momencie poczulam nagla poprawe i moglam normalnie oddychac; poszlam zobaczyc to sine miejsce i faktycznie mieli racje ( tylko ze skora odzyskiwala swoj koloryt i a gesia skorka nie byla tak duza); Pytalam sie lekarzy czy te moje problemy wynikaja z nerwow lub z wady kręgosłupa oni zawsze stanowczo odpowiadali, ze nie. Moim jedynym marzeniem jest ograniczyc chociaz czesciowo ten bol.
Przy wielkim pragnieniu,zbieżny zez wskazywalby na podwyższony poziom cukru.Myślę,że to nie były duszności lecz nie mogłas nabrać powietrza.Miałem coś podobnego,chwytałem jak ryba powietrze i nie nie miałem tchu,aż się zimnym potem oblałem.Pomógł masaż wewnetrznej strony przedramienia,od łokcia do nadgarstka,tylko w dół.Jeśli stan Twojego organimu mozna nazwać gorącym,to prawdopodobnie masz żółtawy język,mogą być też żółte upławy.*Ból piekący,palący przychodzi z powodu penetrującego gorąca z zewnątrz lub niedoboru YIN we wnętrzu ciała**Znaczy to,że ciągle mało wody w ciele masz.Jeśli położysz dłoń na kolanie,mały palec wskaże wypukłą kośc,pod nia znajduje się punkt zwany**wielki lekarz**,najbardziej uniwesalny punky,Jeśli chcesz ekeperymentować jeszcze z punktamu,oczywiście.Zgiętym palcem wskazującym uciskaj pod kością,poczujesz ból,taki tępy,rozpierająct.Na nodze po stronie bólu.Punkt końcowy meridianu żołądka jest punktem uspokajającym ten meridian.jeśli chcesz masz dwie możliwości;wziąć zapałkę lub wykałaczkę i go po prostu kłuc albo podobnie jak wczoraj położyć środkowe palce tylko na punktach końcowych.Może poczujesz ulgę.
Gdzieś w okolicach Twoich zerowych urodzin trafiłem na kurs medycyny chińskiej,trwał kilka dni,ale dostałem wtedy skrypt wykładu nalepszego w tamtym czasie znawce tej tradycji.Fascynujące,z czasem zarzuciłem na rzecz innych terapii,ale wróciłem i jesteśmy przy gorącym żołądku,który może powodować zażółcenie zębów,wielomacz o bardzo intensywnym zapachu,jest bardzo pomocny przy utrzymywaniu stałej wagi,wszystko spala.może jednak powodowac krwawieni z dziąseł,dziąsła mogą być piekące,język może byc popękany.Myślę,że mogę Cię trochę opisać przy odpowiedniej pobłażliwości z Twojej strony.Możesz mieć czarne włosy,raczej długie,twarz owalną trochę spłaszczony owal,silne zdrowe zęby,uszy stosunkowo duże,sprężyste i raczej ciepłe,no i na twarzy od skrzydełek nosa do kącików ust biegnie / albo nie / taka sobie bruzda.Wracają do żołądka przy takim gorącu stawiałbym na pewniaka na zaparcia.Punkt gdzie ogniskuje się ból nakłuwa się w przypadku zapalenia gruczołu sutkowego i kłopotów z laktacją,zdarza się to przy karmieniu,więc trzymaj żołądek na uwięzi.
Gość smerfetka666
Troszke nie trafiłeś. Jestem blondynką o długich, kręconych włosach. Mam owalna twarz, ciepłe uszy i mocne zęby, ale zadnej bruzdy. Niestety zaparć nie mam, wrecz przeciwnie. Z tymi pożółkłymi zebami to bym sie zgodzila, walcze ale nie moge sie tego pozbyc i tego zółtego języka. Choć nie jestem palaczem. Problemy z dziąsłami występują (nie krwawią ale są podrażnione). stała waga tez jest, bo mimo ze duzo jem nie moge przytyc.
Młodzikiem jesteś w tej specjalności,więc bruzda się nie śpieszy.Włosy blond,łatwe do wyjaśnienia,może jesteś albinosem.Kręcone włosy,miłe w dotyku,puszyste i jakby trochę**anielskie**?Jeśli chcesz wiedzieć na bieżąco,jak sie czuje Twoje serce,kłuj paznokciem kciuka pod płytką paznokcia piątego palca,ból jak od igły może być wskazówką,że serce nie jest w zbyt wysokiej formie.Kciuk tej samej ręki