Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalności zastawek pnia płucnego i aortalnej

Gość agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość agnieszka
Witam wszystkich i proszę o wyjaśnienie: otóż - zrobiono mi echo serca, niby wszystko w porządku (kardiolog nie zauważył w nim nic niepokojącego), mnie jednak zastanawia coś takiego:niedomykalność zastawki aortanej z falą zwr.II st.niedomykalność zastawki pnia plucnego i zastawki trójdzielnej - co, u licha tak mnie poodmykało? i jeszcze zwłókniałe płatki zast mitralnej i aortalnej. Daleka jestem od samorozczylania, ale tak gwoli babskiej ciekawości...I jeszcze jedno jestem babskiem nienajmlodszym, bo 40 letnim.Pozdrawiam i plis o odpowiedź.Agnieszka
U mojego 9-letniego syna w sierpniu rozpoznano wade serca w postaci niedomykalności zastawki aortalnej (II stopnia) i mitralnej (I stopnia) z wypadaniem płatka. W tej chwili syn został przez komisje ds. orzekania o niepełnosprawności uznany za dziecko niepełnosprawne. Rokowania sa niepewne tzn. nie można określić w jakim momencie i czy wogóle będzie musiało dojśc do wymiany zastawek. Pierwsza diagnoza w Zabrzu brzmiała jednak jak wyrok - operacja. Powoli oswajamy sie z chorobą syna ale nie da sie ukryc, że dla nas to straszna tragedia. Po wypisie z kliniki mamy zalecone pomiary cisnienia oraz wizyty w poradni przyklinicznej co 3 miesiące. Serce musi byc stale monitorowane, badane parametry. Nie można przegapić momentu, w którym fala zwrotna krwi doprowadzi do zniszczenia komory serca. To tylko skrótowa sytuacja. Tak, że wydaje mi się, iz nie możesz bagatelizować sprawy. Serce ma sie tylko jedno. Pozdrawiam.
Najważniejsze jest to dlaczego zrobiono pani w ogóle UKG, czy miała pzni bóle, szybko sie męczyła, itp. Niedomykalność zastawek zdarza się bardzo często, ale nie tak często dają objawy. To one są groźne nie sama niedomykalność. U dzieci jest inaczej, tutaj każda niedomykalność jest groźna dla dorosłego niekoniecznie. Niech sie pani za bardzo nie denerwuje ,bo to akurat szkodzi sercu. Mniej stresu, więcej ćwiczeń i zdrowego jedzonka Pozdrawiam