Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcz a wszczepienie rozrusznika serca przy niedomykalności zastawki aortalnej

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mój mąż nie dawno trafił na izbe przyjęc ponieważ źle się poczuł na izbie stwierdzono częstoskurcz(arytmie) przepisali mu leki i go wypuscili do domu.Gdy odwiedzilismy panią kardiolog pokazalismy jej badania z 2009 roku na tych badaniach odrazu byly widoczne bloki serca czego lekarze wtedy nam nie powiedzieli.Pani kardiolog polozyla meza do szpitala na dokladne badania.Byl badany holterem lecz badania zle wyszly i pani doktor oznajmila nam ze mezowi moze byc potrzebny rozrusznik.Zostal na badania do poniedzialku.Lecz po co rozruszki skoro puls meza nie spada ponizej 70 , nie meczy sie szybko oraz nie ma zawrotów głowy.I w internecie jeszcze przeczytalam ze trzeba miec rzadkoskurcz aby miec rozrusznik.Chcę zapytac: Czy mozna miec czestoskurcz i rzadkoskurcz?I czy przy takim tetnie jest potrzebny rozrusznik?I dodam ze maz ma przerost lewej komory serca(niedomykalnosc zastwaki aortalnej i to tez ma byc w najblizszym czasie operowane).I jakie pytania skierowac do pani doktor?Z gory dziekuje;)
Ja też sądzę, że chodzi o ICD, aczkolwiek tak, obie te przypadłości są możliwe, ICD ma za zadanie hamować zbyt szybką pracę serca i pobudzać (jak rozrusznik) zbyt wolną, jeśli się pojawi. Mój mąż ma właśnie takie kombo, całkowity blok plus tachykardia (do jesieni trzymana lekami - długa historia). Ma także niedomykalność zastawki, ale póki co nieoperowalną (część wrodzonej wady serca).