lololo Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Witam ;) moja obecność na tym forum i założenie tego tematu wymusiła na mnie niemożność dowiedzenia się od mojego lekarza specjalisty w dziedzinie dermatologii dlaczego nie powinno się forsować (w sensie ruchowym) podczas zażywania izotretinoiny. Producent podaje w ulotce, że jednym ze skutków ubocznych związanych z działaniem leku jest zwiększenie stężenia kinazy fosfokreatynowej i przez to należy unikać wzmożonego wysiłku fizycznego, lecz niewiele mi to mówi. Nie wiem, co jest tego skutkiem; czy chodzi tylko o ból mięśni, czy może o coś poważniejszego ?? Jeżeli to tylko ból, mogę go zignorować i trenować, jednak chciałbym niedługo zacząć przygotowania do wiosennego maratonu i chcę być pewien czy moja ignorancja nie zaszkodzi mi o wiele poważniej.. Szperałem sporo w internecie, ale nie znalazłem adekwatnej odpowiedzi na trapiące mnie pytanie. Dowiedziałem się m.in., że zwiększenie stężenia ww kinazy jest jednym z objawów zawału serca. 42km nieprzerwanego biegu to potworny wysiłek dla organizmu zdrowego człowieka. Chciałbym wiedzieć czy i ja bez obaw mogę sobie na niego pozwolić. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość 4 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 ja napiszę ci o znanym mi przypadku.Facet z podwyższonym cholesterolem brał lek simvachol.z grupy statyn chyba to jest]--i już po 2 miesiącach kinaza kreatyny z normalnej wzrosła mu do 450,poszedł natychmiast do lekarza,ale on to zignorował i zwiększył dawkę leku x 2 ,już po 3 tygodniach kinaza kreatyny wzrosła do 880 ! Zaczęły go bardzo boleć mięśnie.Najbardziej łydki.Nie mógł wsiąść do autobusu,bo jak postawił nogę na stopień ,to nie mógł jej wyprostować,bo mięsnie odmawiały posłuszeństwa.Dopiero wtedy lekarz kazał odstawić lek.Przeczytaj o skutkach ubocznych używania statyn..Tam pisze,że kinaza sie podwyższa,a może nawet dojść do rozpadu mięsni.Nie znam się ,ale może o to chodziło tej lekarce.Nie wiem co ty zażywasz i na co,ale jak piszesz kinaza kreatyny się po tym podwyższa,tzn.,że może skutek tego byc taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05111971 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 To o kolega zażywa to lek na trądzik . Cytuj Odnośnik do komentarza
lololo Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Tak tak, to AKENORMIN. Czytałem też o innych przypadkach osób, którym stężenie kinazy wzrastało nawet do 1400 ot tak, a przynajmniej innego wytłumaczenia nie udało się znaleźć, jednak to mi nie wystarcza. Odczuwali oni ból, czuli się przemęczeni.. ale to inna sprawa. Co miesiąc dwa mam robione badania i jak dotąd stężenie k. mieści się w normach. Tyle, że mój trening wygląda tak, że co jakiś czas wyskoczę pobiegać. Za niedługo (w ramach przygotowania) będę musiał biegać 4 - 5 razy w tygodniu, do tego 2x siłownia, czasem basen, a dla przyjemności tenis, czyli tego ruchu będzie więcej. Najbardziej interesuje mnie to, czy dużo trenując nie uszkodzę serca lub nie nabawię się innych dolegliwości i lepiej poczekać do końca terapii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi