Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Podolka, świetnie Cię rozumiem, bo ja też nastawiałam się na walkę z ZUS-em. Dlatego tyle lat zwlekałam ze staraniem sie o rentę socjalną (dla osób, u ktorych niezdolnośc do pracy powstała do 16. roku życia, lub w trakcie studiów I, II lub II stopnia (doktoranckich). Mnie też zalezy na tym, by pracować, bo w tym celu skończyłam studia i udało mi się dostać pracę w gazecie ( no, umowe o prace dostałam po 1-5 roku pracy tam), ale w dobie kryzysu, gdy nie można byc pewnym swego zatrudnienia, wolałam się zabezpieczyć na wypadek utraty pracy. Jesli już staniesz przed lekarze w ZUS-ie, to się domagaj, by Cię zoabczył kardiolog (ja trafiłam najpierw do neurolog, która nie miała pojęcia o wadach serca, ale łaskawie zaproponowała mi drugą konsultację, już o kardiloga).

Hej mam 16 lat i dopiero teraz dowiedziałem sie od lekarzy w higienie pracy(przed pujściem do technikum) i od higienistki że mogę mieć jakąś grupę inwalidzką. jestem po wymianie zastawki na sztuczną operację miałem teraz w wakacje na co mogę liczyć zgłaszając się w Miejskim Zespóle ds. Orzekania o Niepełnosprawności. jaką grupę mogę dostać?

Nie do konca jest tak, jak pisze Jarek. Niepełnosprawność musi powstać w dzieciństwie, a więc albo przed końcem 18 roku zycia, albo, jeśli ktoś poszedł na studia, przed ukończeniem studiów magisterskich lub dalej, w czasie studiów doktorskich. Osobom niepełnosprawnym od dzieciństwa przysługuje renta socjalna (teraz to ok. 635 zł brutto). Ja mam ja przynznaa na stałe, ale ZUS mi jej nie wypłaca, bo moje dochody sa wyższe, niż możliwy limit :-( Nie ma grup inwalidzkich, a stopnie niepełnosparwności (lekki, umiarkowany i znaczny). Z tym umiarkowanym też nie ma pewności, bo zależy, ile czasu minęłó od operacji, jak się teraz czujesz itp. ja jestem świezo po komisji (kolejnej). Ostatnio miałam stopień umiarkowany, jeszcze wcześniej lekki. W poniedziałek lekarz stwierdził, ze mogę znów dostac lekki, bo od ostatniej operacji minęło wiele lat, a mój stan się nie pogorszył. O wyższy stopień mogę się starać po kolejnej operacji.

Gość Ewa30zToF

Masila: O stopień niepełnosprawności najlepiej się starać tuż po operacji. Ale Ty chyba masz już jakiś stopień, skoro brałaś zasiłek pielęgnacyjny. Ja go też dostaję, bo mam umiarkowany stopien, w tym roku przyznany na stałe, choc od ostatnich operacji minęłó 13 lat.

Gość uzdrowiony

Mi drka...w Brzegu p.Huzar jak tylko weszłem do drzwi powiedziała po co pan tu przyszedł...poczułem się jak by mi kto w morde dał,dała mi stopień lekki na dwa lata z datą wsteczną przed operacją a w zusie powiedziała doktorka że mam średnie wykształcenie i mogę pracować w biurze.Borze co za głąby tam siedzą !!!

Witam wszystkich, ja mam 31 lat, wyksz. wyższe i mialem pare dni temu komisje na stopien niepelnosprawności... jestem po 2 operacjach serca, z czego ostatnia to wszczepienie sztucznej zastawki aortalnej i protezy aorty (miałem tętniaka) do tego zaburzenia przewodzenia, rytmu serca, nadciśnienie i pare innych - dostalem stopień lekki na 3 lata, dodam tylko ze komisja trwała łącznie 5 minut, zadnego patrzenia w wyniki badań ktore każą w formularzach przygotować... itp tylko ogolne ogledziny lekarskie - 20 sekund, po czym uzupelnienie danych adresowych... potem kilka pytan odnosnie wyksztalcenia i to wszystko. Wyszedłem z tamtąd czując sie jak oszust jakiś, bo serca nie widać gołym okiem, protezy zatem tez nie. co innego jakbym sobie palec uciął to bym chyba predzej dostał umiarkowany stopien, tyle ze bez palca czy nogi można żyć, bez serca sie nie da- poczytam jeszcze o tym orzecznictwie, może warto sie odwołać? Pozdrawiam wszystkich sercowców!

Jestem miesiac po operacji zastawki aortalnej. Mam 38 lat przeszlam IZW i po zrobieniu badania okazalo sie ze urodzialam sie z zastawka dwuplatkowa . W tej chwili jestem na zwolnieniu lekarskim. Prosze o pomoc jakie swiadczenia mi sie naleza i gdzie skladac jakie dokumenty . Umowe mam do konca marca tego roku ...

Gość Zastawkowa

W październiku 2017 miałam wszczepiona zastawkę mechaniczna aortalna serca Czuje się dobrze nawet bardzo dobrze Operował mnie najlepszy kardiochirurg w Bielsku Białej w PAKSie Pracuje od 2 lat jako operator maszyn w automotive na 3 zmiany 8h dziennie Nawet mi przez mysl nie przeszlo aby starać się o jakiekolwiek grupy itp

Nie ma już grup inwalidzkich, tylko stopnie niepełnosprawności: lekki, umiarkowany i znaczny.  Jeśli ma się chociaż umiarkowany, to przysługują krótszy dzienny czas pracy (7 godzin) i dłuższy o 10 dni urlop wypoczynkowy, a także zasiłek pielęgnacyjny.

Posiadanie orzeczenia o niepełnosprawności nie jest jednoznaczne z prawem do renty. To trzeba załatwiać  w ZUS-ie. Przy pobieraniu renty z tytułu niezdolności do pracy można dorabiać, tylko trzeba uważać, żeby nie przekraczać limitu dochodu za dany miesiąc.