Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Praca fizyczna po wymianie aorty i zastawki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak sądzicie czy 1,5 roku po operacji serca mógłbym pracować na budowie przy dociepleniach budynków? Mam 30 l. Bardzo przeraza mnie fakt ,że tam może być bardzo gorąco i niewiem czy dam radę? Co wiem o tej pracy to to ,ze trzeba dzwigać ok,20,30 kg. niestety mam ciężką sytuacje finansowa i musze się chwytać każdej pracy.
jeżeli nie masz innego wyjścia,to można to jakoś zorganizować przy pomocy kolegów z pracy.Tak np. organoizować pracę ,by przed południem nie pracować od słonecznej strony budynku,umówic się z kolegami na pomooc przy dżwiganiu.Jeżeli pracujecie przy małych domach,to będzie łatwiejsze,jeśli przy dużych blokach,trochę gorzej.Zależy też jaka to była operacja.
Ja mam 26 lat i silną arytmie mam migotanie przedsionków i pracuje ciężko na budowie przy budowach domów i nie mam innego wyjścia bo rodzine mam na utrzymaniu !! Myślę ze to zależy indywidualnie od ciebie ja wnosze na 3 piętro po dwa worki zaprawy czyli ok 50 kg i co i nic takie zycie trzeba pracować bo bez pracy to bieda!!
Gość Ewa29 z Tetralogią F
xxx: A nie lepiej postarać się o rentę i jakiś zasiłek? Należy nam się pomoc od państwa, bo jesteśmy osobami chorymi. Ja starm się własnie o rewntę socjalną. To nie znaczy, że nie pracuję i nie będę dalej pracowac, bo za 593 zł nikt się nie utrzyma.
Niestety jak zachorowałem to nie miałem lat pracy owszem dostalem grupę i rente ale z Opieki społecznej w kwocie 280zł za tą kase nie sposób wyżyć a nie mówiąc o rodzinie ma 2 dzieci na utrzymaniu dlatego musze pracować i pracuje lecz tylko na czarno bo nikt legalnie z moim serce mnie nie przyjmie szara żeczywistośc lecz niestety musze sobie dawać rade bo z państwa pieniedzy na pewno sie nie utrzymam!!!
no tak ale za takie pieniądze zyć w dzisiejszych czasach to klapa ja jestem budowlańcem z krwi i kości tradycja z dziada pradziada a więc nie wyobrazam sobie innej pracy lubie to robić i robie to na prawde dobrze a po za tym w budownictwie można zarobić niezła kasę a taką właśnie potrzebuje a renty pewnie bym dostał może 500zł?? i żyj tu za taką kase jak ja miesięcznych podstawowych opłat mam na ponad 1000zł hi hi zostało mi pracować aż do śmierci!!!Faktycznie czasami brakuje mi sił serce potafi dać dobrze popalić ale coż zrobić trzeba żyć dalej!!
Z tych wypowiedzi wynika ,ze wszystko na własne ryzyko. Pan pisze,ze ma problemy z sercem(co prawda nie jest po operacji) i pracuje na budowie. Mnie zaraz po operacji która miałem 1,5 roku temu powiedziano żebym unikal tylko sportów kontaktowych+ekstremalnych. Mój lekarz mówi mi,że on by wolal abym pracował umyslowo ,a nie fizycznie.To jakby oznaczało,że po wymianie aorty i zastawki na sztuczne elementy ,które moga dzialać niepewnie . Ja jednak jeszcze nigdy nie slyszalem,żeby komuś po operacji coś się stalo w trakcie wysiłku w pracy,a może się myle? Po operacji powiedziano mi ,że będe mógł żyć normalnie. Jeśli chodzi o to abym miał jakies wieksze przywileje w pracy typu dzwiganie z kimś lub mniejszych ciężarow to też w to wątpie,nikt nie bedzie przeciez za mnie robil na budowie. W dalszym ciagu nie mam konkretnej odpowiedzi,nie mam pewności,żal. Tez posiadam rentę socjalę od 3 lat +zasiłek pielegnacyjny.Jednak nie wystarcza to na rodzine i trzeba dorabiac.problem jest taki,ze z renta socjalna ciężko o pracę.Nikt nie chce rejestrowac na 3/4 etatu.