Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno i niskie ciśnienie, ból głowy i ucisk w klatce piersiowej

Azu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej...! Nigdy nie chorowałam na nic poważnego. W gimnazjum zaczęły mi się duszności na w-fie (przy dużym wysiłku), ale jakoś nie widziałam potrzeby pójścia z tym do lekarza. Moja mama zresztą także nie. Po jakimś czasie duszności ustały, ale pojawiło się wysokie tętno i niskie ciśnienie. Do tego ból głowy (bez przerwy) i ucisk w klatce piersiowej. Po rozmowie z rodzicielką - udałam się posłusznie do lekarza. Dostałam jakieś witaminki i syrop, którego miałam używać w trakcie *napadu*. Nie dało to zbyt wiele, a wizyta nie była przyjemna. Teraz jest gorzej. Ból w klatce ustał, ale głowa wciąż i wciąż boli (nie biorę dużej ilości leków. Jak byłam młodsza praktycznie w ogóle ich nie zażywałam), kiedy tętno mi wzrasta mam zawroty głowy, ciężko mi jest ustać na nogach (najgorzej jest w momencie wstawania), cała się dygoczę i ciężej oddycham. Mało tego co chwilę muszę iść do łazienki by oddać mocz. W tym momencie czuję jeszcze lekki ból w plecach na wysokości krzyża, ramion (aż do łokci). Pytanie: Co to może być? Czy ktoś się już z czymś podobnym spotkał?
Gość Natalieeee

Mi to wygląda na tarczycę, albo właśnie chore serce. Ja mam podobnie, ale nie tak samo, miałam niskie ciśnienie i bardzo wysoki puls (około 100) przy spoczynku, fale gorąca itp, wykryto mi zapalenie tarczycy. Powiem szczerze, że nie leczyłam się, kupiłam tabletki, miesiąc brałam i było coraz gorzej, więc bez konsultacji odstawiłam. Ciśnienie się w miarę unormowało, puls już w normie. Teraz za to od trzech dni pęka mi głowa. Śpię dużo, próbuję przespać ból, ale niewiele to daje, drugiego dnia zaczęło mi się sporadyczine kręcić w głowie, a dziś, dnia trzeciego, doszedł bolesny ucisk w klatce piersiowej, zupełnie tak, jakby mi ktoś na niej usiadł. Poszłabym do lekarza, ale rodzice uważają mnie za hipochondryczkę, więc postaram się przeczekać. Chciałabym tylko wiedzieć, co to jest i od czego się to wzięło. Wczoraj wzięłam aspirynę na ból głowy, to dosyć pomogło, wcześniej było ibum, ale tylko *sciszyło* ból głowy.

Witam Mam podobne objawy. Niskie ciśnienie, wysokie tętno. Kardiolog zrobił EKG, sód, potas, żelazo, morfologie, tsh i przeciwciała - wszysko ok. Ale cholesterol - szok podwójnie przekroczony! trójglicerydy powyżej normy. Dodoalm że jestem szczupła i duzo sie ruszam. nie jadam fast-foodów, słodycze sporadycznie a tu proszę...