Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wiotka IAS bez cech przecieku

Gość ŁukaszLK

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ŁukaszLK
Witam szanownych forumowiczów! Kilka dni temu miałem USG serca. Z sercem niby dobrze jednak zaniepokoiło mnie jedno zdanie: *Wiotka IAS bez cech przecieku*. Co to może znaczyć? Czy mam powody do niepokoju? Lekarz powiedział, że nie mam się czym przejmować. Czy to prawda? Proszę Was o pomoc. Z góry dziękuję. Poniżej zamieszczam całe rozpoznanie: RVEDd LVEDd 47 mm IVS 11 mm PW 10 mm EF 68% LA 37 mm Jamy serc prawidłowej wielkości. Kurczliwość regionalna i globalna lewej komory jest prawidłowa. Wiotka IAS bez cech przecieku. Zastawki bez istotnych zmian i cech dysfunkcji. Aorta i przepływy w normie. Osierdzie prawidłowe
Gość Ewa z Tetralogią Fal
Nie rozumiem? Przy echo bada się całe serce i naczynia :-) Nikt z nas nie wiem, jak długo pociągnie, nawet najzdrowsi :-) Ja akurat mam ciężką wadę serca, jestem po 3 operacjach i jeszcze żyję :-) Pozdrawiam

Odkopuje. Podczas echo wyszła: śladowa fala zwrotna zastawki mitralnej oraz jej ugięcie i właśnie wiotka IAS bez cech przecieku. Czy to może wpływać na zaburzenia rytmu serca? Lekarz, który wykonywał badanie, powiedział, że każdy ma coś takiego i żeby się tym nie przejmować; lekarka która mnie prowadziła, twierdziła , że niby w moim przypadku te defekty niby mogą powodować napadowe częstoskurcze, ale jak tak czytam w necie, to głównie piszą, że to takie *niewinne* wady są...