Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,czy może mi ktoś jasno napisać czy mogę się starać o jakąkolwiek rentę jeśli nie mam wymagalego okresu składkowego i nieskładkowego .Mam 49 lat i pracowałam z przerwami ok 6-ciu lat .Ostatnio prowadziłam działalność gospodarczą (18 m-cy),od tego czasu mineło 17 m-cy i z powodu choroby (rematoidalne rapalenie stawów) po 18 -ym miesiącu bezrobocia bez prawa do zasiłku będę miała przyznaną grupę o niezdolności do pracy( nie wiem czy całkowitą ).Jestem sama z 14-to letnim synem i utrzymujemy się tylko z alimentów,na przcę w moim stanie nie mam co liczyć ,czy mogę wystąpić po przyznaniu grupy o rente ?bardzo proszę o wyjanienie .
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Cóz, ja się staram akurat o rente socjalną w ZUS-ie i z tego, co czytałam, to wynosi 600 zl. Może ją otrzymać tylko ten, u którego lekarz stwierdzi całkowita niezdolność do pracy z powodu schorzenia, które powstało przed 16. rokiem życia. Niestety nie ma kategorii *od urodzenia*. Z MOPS-u dostaję tyko zasiłek pielęgnacyjny - 153 zł. Renta mi stamtąd nie przysługuje, bo mam tylko umiarkowany stopień niepełnosprawności.
dokładnie, renta socjalna należy się osobie, która zachorowała w trakcie nauki szkolnej do 25 roku życia lub studiów doktoranckich (tu nie podają wieku). Jeżeli nie ma się wymaganego okresu, który uprawnia osobę do uzyskania renty z tytułu niezdolności do pracy, to można się ubiegać o orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Jeżeli uda się uzyskać stopień umiarkowany lub znaczny to można się ubiegać o zasiłek gwarantowany (czy jak on tam się nazywa) z MOPS. Ale oni wliczają w to dochody wszystkich członków rodziny, które mieszkają we wspólnym gospodarstwie domowym. Na podstawie tego ustalają czy należy się ten zasiłek i w jakiej wysokości. Czyli jeżeli masz alimenty na dziecko a ty nie masz żadnego dochodu, to liczą te alimenty. I teraz w zależności ile one wynoszą, to liczą ile mogą dać. Wyliczają to wg widełek, które uprawniają daną osobę do otrzymania wsparcia z opieki społecznej. Nie pamiętam jakie mają teraz kryteria (to można znaleść na stronach MOPS). To jedyna szansa na uzyskanie jakich kolwiek pieniędzy. Trzymam kciuki za uzyskanie orzeczenia i pieniążków
Dzięki za odpowiedzi ,ale tak pomoc z MOPSU nawet na maść mi nie starczy ,na leki mogę dostać tylko do 50 zł ,a jeśli chodzi o socjal to powiedzieli mi ,że jeśli przyznają to będzie ok 55 zł,ponieważ alimenty na syna (500zł.) i rodzinne wlicza się jako mój dochód i mogę dostać tylko różnicę pomiędzy minimum soc.(352 zł) a średnią z moich **dochodów**,które dzielone na 2 wynoszą 295zł i wtedy dostanę ok. 55 zł i jak za to żyć ,nie mówiąc już o leczeniu ,jestem załamana ,chyba że w MOPSIE źle mi mówili abym się odczepiła ,bo też radzili abym wystąpiła o alimenty na siebie od byłego .
Ciezko sie tego slucha.A najlepsze z tego wszystkiego jest to ze nas wyliczaja z kazdego grosza a np.rodziny ofiar katastrofy i ich dzieci dostaly tyle odszkodowania i rety o ktorych nam sie nie snilo i nikt ich nie wyliczal. Przejdzmy jednak do rzeczy.To prawda co mowia w MOPR.Dochod na osobe w rodzinie to 351 zl.U Ciebie kochana tych osob jest dwie czyli 702.Od tego odejmuje sie te dochody ktore masz 702-500-100 zostaje 100 zl a z tej roznicy oblicza sie 50%.Jesli jednak okazaloby sie ze masz dotacje do mieszkania to tez wliczaja do dochodu i wtedy juz nic nie dostaniesz.Mozesz sie starac o celowke 40 zl i obiady w szkole dla syna.Taka jest nasz Polska rzeczywistosc.No ale dzis najwazniejsze jest kto dostanie sie do koryta i kogo tacy jak my wybierzemy.Nami zwyklymi smiertelnikami nikt sie nie przejmuje i jak pojdziesz rzebrac do opieki to tylko jakies ochlapy dostaniesz bo inaczej tego nazwac nie mozna.Pozdrawiam.
Wiem Zyto ,bo jak pisałam do leków dają 50 zł ,a ja na nie potrzebuję 200 i po prostu ich nie wykupuję ,bo nie mam za co ,od stycznie syn chodził na obiedy w szkole i przez 3 m-ce dostawałam po 51 zł takiej pomocy ,ale mi chodzi konkretnie o rente jak pisałam na początku a nie takie ochłapy ,posiedzę na necie i jak coś znajdę to wstawie ,może będą wtedy jakieś opinie o tej rencie ,a może po wsparcie konkretne jechać do Kaczyńskich,Martusia by mnie wsparła ?:-))
To jest paranoja!!! sam mam 1 grupę dostaje zasiłek stały z MOPS w kwocie 89 zł to jest chore co robią z nami!!Jak żyć za takie pieniądze jak sie leczyć!? Popatrzcie jakie wsparcie mają ludzie z zagranicy a u nas gnoje chcą sie dorwać do koryta i nic ich nie interesuje,chcą prywatyzować szpitale pytam sie kto tam sie będzie leczył bo na pewno mnie i wielu innych bezrobotnych nie będzie stać!!!!Ludzie to jest chore Polska to chory kraj w którym ludzią zostało zdechnąć pod płotem!!!!!!!
Idę jutro do ZUS-u , znalazłam to :\*\*Natomiast renta pracownicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje osobie, która na podstawie orzeczenia lekarza orzecznika komisji lekarskiej) ZUS została uznana za całkowicie lub częściowo niezdolną do pracy. Niezdolność ta musi powstać w czasie zatrudnienia lub nie później niż w ciągu 18 m- cy od ustania zatrudnienia \*\*, popytam i napiszę dla przyszłych czytelników z takim problemem jak ja :-)
No i byłam w ZUS-e ,dali mi wniosek i powiedzieli,że w wyjątkowych przypadkach przyznają rente na podstawie tego przepisu i mam spróbować ,trzymajcie kciuki może się uda ,bo to jedyny sposób abym miała jakieś pieniądze na stare lata .

Jezeli masz zamiar starać sie o jakiekolwiek *wsparcie* ze strony MOPS / DOPS itpto należy zbierać faktury za leki przedstawiać wszelkie wydatki / na okulary, leki .../wydatki domowe typu energia, gaz , czynsz... cokolwiek posiadasz. Możesz otrzymać w jakimś okresie tzw.*docelowe* lecz przy Twoim stopniu niepełnosprawności masz prawo jak pisali wyzej do tzw. renty socjalnej, której wysokość jest uzależniona od rejonu w jakim mieszkasz gdyż to też jest zależne od działań MOPS ,DOPS w danym rejonie/ich budżecie/