Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Zosia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Ostatnio miałam bardzo czasami bardzo źle się czuję. Boli mnie w górnej części serca, leki przepisane przez lekarza coraz słabiej działają i często muszę brać podwójną dawkę. W tej chwili lekarz jest w trakcie diagnozowania mojej choroby. Ostatnio dostałam skierowanie na dwa badania. Mam już wyniki, ale wizytę u kardiologa mam dopiero za miesiąc. Bardzo się niepokoję. Czy mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć ich wyniki i napisać co jest nie tak na ich podstawie? Wiek: 50 lat, Płeć: Kobieta. Badanie 1 Echokardiografia Wyniki: M-Mode: LVdD (cm): 4,65 IVSd (cm): 1,1 PWd (cm): 1,0 LVedV (cm): 99,8 RVdD (cm): 2,4 LA (cm): 3,2 Aorta (cm): 3,0 2-D: LVEdV (ml): 90,0 LVEsV (ml): 32,0 SV (ml): 58,0 EF (%) 64,0 LA (cm): 4,8/4,4 RA (cm): 5,0/4,5 Doppler: Prędkość (m/s)/grad. (mm Hg) maks. 1,6/10,2 (aortalna); 1,2/5,8 (mitralna) 0,78/2,4 (trójdzielna) oraz 1,0/4,0 (płucna) DT (ms): 276 Fale E: 1,2 Fale A: 1,0 E/A: 1,2 RAP: 5 Czas akc. prz.pł (ms): 120 Opis badania: Wielkośc jak serca w normie. Bez przerostu ścian LK. Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości. IM slad. IT ślad. Drobne zwapnienia płatków z aortalnej. Osierdzie bez zmian. TAM 30 mm - prawidłowa funkcja PK. Bardanie 2 Angio CT tętnic wieńcowych Wyniki: Koronarografia CT: Lc pień: brak przewężeń, brak identyfikowanej blaszki miażdżycowej. Calcium Score - 0 j. Agaststona. LAD: brak przewężeń, obwodowo astefakty. Brak identyfikowanej blaszki miażdżycowej. Calcium Score - 0 j. Agaststona. Cx: brak przewężeń, brak identyfikowanej blaszki miażdżycowej. Calcium Score - 0 j. Agaststona. RCA: brak identyfikowanej blaszki miażdżycowej. Calcium Score - 0 j. Agaststona. Atrefakty uniemożliwiają dokładna ocenę światła naczynia. Wnioski: ocena kliniczna. Serce/Aorta: zwapnienia w płatku prawowieńcowym, nie obejmujące ujścia RCA. Bardzo proszę o opinię lekarza. Nie wiem co robić.