Gość Zosia Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Witam Ostatnio miałam bardzo czasami bardzo źle się czuję. Boli mnie w górnej części serca, leki przepisane przez lekarza coraz słabiej działają i często muszę brać podwójną dawkę. W tej chwili lekarz jest w trakcie diagnozowania mojej choroby. Ostatnio dostałam skierowanie na dwa badania. Mam już wyniki, ale wizytę u kardiologa mam dopiero za miesiąc. Bardzo się niepokoję. Czy mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć ich wyniki i napisać co jest nie tak na ich podstawie? Wiek: 50 lat, Płeć: Kobieta. Badanie 1 Echokardiografia Wyniki: M-Mode: LVdD (cm): 4,65 IVSd (cm): 1,1 PWd (cm): 1,0 LVedV (cm): 99,8 RVdD (cm): 2,4 LA (cm): 3,2 Aorta (cm): 3,0 2-D: LVEdV (ml): 90,0 LVEsV (ml): 32,0 SV (ml): 58,0 EF (%) 64,0 LA (cm): 4,8/4,4 RA (cm): 5,0/4,5 Doppler: Prędkość (m/s)/grad. (mm Hg) maks. 1,6/10,2 (aortalna); 1,2/5,8 (mitralna) 0,78/2,4 (trójdzielna) oraz 1,0/4,0 (płucna) DT (ms): 276 Fale E: 1,2 Fale A: 1,0 E/A: 1,2 RAP: 5 Czas akc. prz.pł (ms): 120 Opis badania: Wielkośc jak serca w normie. Bez przerostu ścian LK. Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości. IM slad. IT ślad. Drobne zwapnienia płatków z aortalnej. Osierdzie bez zmian. TAM 30 mm - prawidłowa funkcja PK. Bardanie 2 Angio CT tętnic wieńcowych Wyniki: Koronarografia CT: Lc pień: brak przewężeń, brak identyfikowanej blaszki miażdżycowej. Calcium Score - 0 j. Agaststona. LAD: brak przewężeń, obwodowo astefakty. Brak identyfikowanej blaszki miażdżycowej. Calcium Score - 0 j. Agaststona. Cx: brak przewężeń, brak identyfikowanej blaszki miażdżycowej. Calcium Score - 0 j. Agaststona. RCA: brak identyfikowanej blaszki miażdżycowej. Calcium Score - 0 j. Agaststona. Atrefakty uniemożliwiają dokładna ocenę światła naczynia. Wnioski: ocena kliniczna. Serce/Aorta: zwapnienia w płatku prawowieńcowym, nie obejmujące ujścia RCA. Bardzo proszę o opinię lekarza. Nie wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Zosua Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Dodam jeszcze, że stwierdzono u mnie również liczne dodatkowe skurcze serca. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Zosia Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Witam Może ktoś z Państwa powie mi chociaż czy przedstawione wyniki są raczej dobre czy raczej złe? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pacjentjda Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Prosze podaj gdzie mialas robione to badanie tetnic tomografem w jakim osrodku? Jak mozesz napisz na maila bo mam podobne objawy Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość autormirek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Człowieku! z pytaniami idź do lekarza a nie szukaj porad na forach gdzie plotą bzdury! może idź do mechanika samochodowego da ci równie dobrą poradę jak ci ludzie tutaj na forach. co za kretynizm. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi