Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników EKG serca i nadciśnienie tętnicze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś miałek EKG serca i mierzone ciśnienie. Lekarz mi powiedział, żebym przyszedł za tydzień jeszcze raz na powtórke badań, bo coś nie gra prawidłowo. Niestety chyba nie ma nikogo kto sie zna na wykresach EKG tutaj na forum, to powiem że ciśnienie mam 161/90 a tętno 69. badanie robione około godziny 11. pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Gość ania05111971
No to tyćkę za duże to ciśnienie i amplituda miedzy skurcz. a rozkurczowym powinna wynosiś 30-50 .....tętno wzorcowe raczej ale jak lekarzowi nie gra to trzeba isc i wyjaśnić .Może wizytą się zdenerwowałeś ?No i pies wie co tam ci na ekg wylazło?
poczytaj w internecie na temat :,,niefarmakologiczne sposoby obniżania ciśnienia** i się do nich zastosuj.Czy masz nadwagę?Jeśli chodzi o twojego lekarza,to myślę,że chyba nie jest dobry,bo jak zobaczył coś nieprawidłowego,to nie umiał odczytać,tylko kazał ci przyjść za tydzień,bo sam musi se w domu doczytać z podręczników.Poczytaj też o przyczynach nadciśnienia.Dobrze byłoby,gdybyś sam sobie mierzył ciśnienie rano po śniadaniu i po południu codziennie i zapisywał i z tą kartką poszedł do lekarza.Od jednorazowego zmierzenia ciśnienia nie można nadciśnienia stwierdzać.Byłby to błąd,bo może się np. wizytą zdenerwowałes.Poza tym każdy ma wyższe ciśnienie u lekarza.Jeśli często pijesz alkohol i palisz ,żle się odżywiasz[dużoo mięsa] ,masz podwyższony choplesterol,to ciśnienie może się podwyższyć.Twoje ciśnienie jest niewiele podwyższone.Możesz je uregulować sam.Podam ci przykład mojego starego,który chyba w wieku ok.49 lat miał u lekarza 160 na 100.Lekarz po jednorazowym zmierzeniu dał mu tabl. na obniżenie,ale nie brał ,tylko zmienił dietę i zaczął chodzić na basen,do pracy ma 4-5 km,jeżdził rowerem.Po chyba 3 miesiącach schudł ok. 7 kilo i ciśnienie samo wróciło do normy i do dziś jest dobre,ale wagę trzyma taką jak po schudnięciu.Już ładnych parę lat.Pomyśl,może i ty powinieneś coś zmienić w swoim trybie życia i odżywiania?Zamiast wędlin- leczo czy ryba po grecku.To są potrawy ,które można jeść na ciepło i na zimno,wziąć do pracy na drugie śniadanie i zjeść z chlebem.Mniej mieśa,więcej warzyw.Teraz sezon i warzywa tanie.Cześc góralu.