Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość adamjac5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 30 lat, podczas treningu na siłowni przy dużym ciężarze poczułem że mnie zatkało tak jakby mi coś w klatce przeskoczyło pare razy. Następnego dnia już cały dzień czułem jakby coś przeskakiwało .lekko załaskotało a zaraz po tym lekki kaszel i tak przez pare dni bolała mnie klatka piersiowa po lewej stronie. Na początku myślałem że się przeciążyłem ale o ile ból w klatki ustał to te nagłę przskoki w piersiach pozostały, czasami czułem coś podobnego gdy leżąc podnosiłęm i skręcałem tułowie w bok też podobnie lekko zatykało.Od tego momętu sam już nie wiem poczułem że serce bije mi jakby bardzo mocno ale sprawdzając puls wychodziło mi między 65 a 75 na min. Dodam że mam 178 cm i waże ok. 87 kg ale raczej jestem umięśniony, nigdy nie brałem sterydów ani żadnych silnych leków , od dwóch lat nie palę i przez ten czas przybrałem na masie ok. 12kg , co do alkoholu piję raczej mało. Postanowiłem zrobić EKG oto wyniki: rytm zatokowy 75 ,niepełna blokada prawej odnogi pęczka HIsa, Szerokość zespołu QRS pomiędzy 80 a 120 ms, W odprowadzeniach 1 lub 2 i V5 lub V6 załamek S lub S* szerszy niż 40 ms, oraz w odprowadzeniu V1 lub V2 czas występienia ujemnego zwrotu 45 ms lub obecny R*, czas trwania załamków P - 104, PQ - 182, QRS - 118, QRST - 348, T - 168, dużo tego a pani doktor stwierdziła że wszystko jes ok po analizie wykresów na moje pytanie o ten niezupeły blok prawej odnogi pęczka HIsa stwierdziłą że to nic takiego, dodam że ok 5 lat temu miałem zapalenie mięśni międzyżebrowych po lewej stronie, ale pani doktor powiedziała że nie mam żadnych zmian osłuchowych a ciśnienie też mam ok niestety nie pamiętam jakie. Niby wszystko byłoby ok przepisała mi myolastan przeciw napięciom mięśniowych i mi przeszło na ok 2 tyg. w międzyczasie zachorowałem na grypę ostry katar i kaszel i nagle jak niby nic po powrocie z działki wieczorem znów przeskoki się zaczeły aż mi sie gorąco zrobiło, najbardziej niepokoi mnie to że mam wrażenie że serce bija mocno no i te przeskoki sam nie wiem ale najdziwniejsze żę ten lek myolastan pomaga mi.
Witaj Adam. Wyniki masz prawidłowe. Całość wygląda mi na zwyczajne - nazwijmy to - *przeciążenie* mięśni / mięśnia klatki piersiowej... Cała klatka piersiowa jest pokryta mięśniami a te, podczas intensywnego treningu, są narażone na rozmaite kontuzje. Zwłaszcza mięśnie głebokie, zwłaszcza mięśnie piersiowe i międzyżebrowe. Nie jestem specjalistką od mięśni, ale spróbuj zrobić mały test. Kiedy będzie bolało - zwróć uwagę na rodzaj bólu, tj. sprawdź, czy ból ten, pogłębia się przy braniu oddechu. Jeśli tak, to z wielkim prawdopodobieństwem chodzi o mięsień, ewentualnie nerwoból. Kolejnym dowodem na moją wysuniętą tezę, że to sprawka mięśnia, jest fakt, że w przeszłości miałeś już incydent z mięśniem. Kolejnym dowodem jest to, że ból nasila się czy pojawia przy RUCHU. To taki dowód ewidentny. Naderwany, przeciążony mięsień, może się odzywać po serii ostrego kaszlu na przykład. I zapewne dlatego problem wrócił po przebytej grypie. Czasem przepona może ostro dać w kość po kasłaniu czy wysiłku - to, co dopiero mięśnie kręgosłupa czy pozostałe ich partie... Serce bije Ci jak szalone - bo nastawiłeś się na myśl, że to ono jest sprawcą bólu. Widząc Twoje wyniki - nie jestem co prawda kardiologiem - ale mogę Cię zapewnić, że serce masz zdrowe. Tak więc ogranicz wysiłek, smaruj to miejsce czymś rozgrzewającym i staraj się przez jakiś czas oszczędzać. Pozdrawiam.

Miałes zapalenie nerwow miedzyzebrowych to daje wrażenie bólu w kl piersiowej.Lek jaki otrzymałes działa uspokajająco i czujesz sie po nimzrelaksowany,poza tym rozuznia mięsnie szkieletowe.Te rózne drgania przepony czy mocne bicie serca to stres,duzo o tym wszystkim myslisz i się nakręcasz.Jestes zdrowy jak koń ,cwicz dalej i tyle