Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie aorty i nadciśnienie tętnicze a siłownia

Gość Dawid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od tygodnia zaczalem chodzic na silownie i robie lekki trening na biceps, barki, klatke oraz brzuszki + Basen, sauna. Mam zwezenie aorty i nadcisnienie, ale biore teraz tabletki i uregulowalem swoje cisnienie do 130 na 60-70, wiec nie jest juz tak zle jak bylo bo mialem cisnienia od 180 do 200. I tutaj jest moje pytanie: Czy jesli mam zwezenie aorty moge lekko podkreslam LEKKO trenowac. np od 10 do 20 kg. Wydaje mi sie, ze moge bo jednak 10 czy 20 kg nie jest to duzo a efekty jakies minimalne na pewno beda. Licze na szybka odpowiedz.
Gość Ewa z Tetralogią Fal
No, ja bym spytała lekarza, czyli doświadczonego w wadach serca kardiologa.. Nie możesz polegać na tym, co Ci się wydaje, ryzykując zdrowie i życie. Na pewno osoby z wadami serca nie mogą podnosić takich ciężarów. Ja mogę podnosić tylko do 5 kg. Poza tym siłownia też jest nam wskazana, chyba że jazda na rowerku treningowym. Nie jestem pewna, co do sauny, ale też bym zrezygnowała. Sama mam złożoną wadę serca i jestem po 3 operacjach, więc mam pewne doświadczenie w tej kwestii. Biceps to pikuś, najważniejsze jest Twoje życie. Pomyśl o tym.
Gość Ewa z Tetralogią Fal
Acha! Chciałam jeszcze spytać, czy miałeś operację albo jakiś zabieg poszerzający aortę? Pod opieką jakiego ośrodka kardiologicznego jesteś? Ile masz lat? Ja 29, leczę się od 12 lat w Instytucie Kardiologii w Warszawie -Aninie
Mialem sporo operacji, raz probowany poszerzyc moja aorte za pomoca balonowania, ale nie udalo sie, a teraz od paru lat mam wstawiony stent i jest on poszerzany jesli urosne i aorta sie zwezy. Od prawie 3 lat jest wszystko dobrze i jak na razie nie mialem operacji. Do 2006 roku leczylem sie w Gdansku ale, ze wyjechalem za granice (Do Anglii) to jestem pod stala opeka tutaj. Co do wieku to mam 17 lat. :)
Chcialbym jeszcze sie dowiedziec co z basenem? Z tego co sie dowiedzialem basen jest mi wskazany. Nie jestem tylko pewny co do cwiczenia tak jak pisalem, biceps, barki itp. Mysle. ze od 5 do 10 kg to jednak nie tak duzo i robiac np. po 4 serie po 8 podnoszen to jednak nie jest jakies przesilenie organizmu a przedewszystkim serca. Ostatnio nawet jezdzilem sobie na rowerku gdzie sprawdzalo mi cisnienie i po 10 min caly czas mial cisnienie 130. :) Licze jak zwykle na szybka odpowiedz i jakas rade, ktora mi sie przyda. :)
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Mimo wszystko poradź się kardiologa. Moim zdaniem to za duży wysiłek. W Wielkiej Brytanii działa Stowarzyszenie Dorosłych z Wrodzonymi Wadami Serca: www.guch.org.uk. Napisz też do nich, poczytaj informacje na stronie głównej.Ja działam w Fundacji Serce Dziecka, które skupia też nastolatki i dorosłych: www.sercedziecka.org.pl. Polecam forum :-)