Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból głowy a ropne zapalenie zatok

Gość Beata

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam problem, ponieważ od wtorku męczę się z paskudnym, ropnym zapaleniem zatok. Biorę bioparox plus syrop na kaszel. Od wczoraj przy wydmuchiwaniu nosa boli mnie tył głowy, z prawej strony nad karkiem, ból odczuwam też usiłując pociągnąć nosem. O co może chodzić?
Myślę że nadciągnełaś sobie cosik jakiś mięsień przy karku.Pamiętam jak miałam kaszel i jedno kaszlnięcie wywołało taki ból włąśnie z tył głowy ,prawie nie do wytrzymania ,który trwał póżniej kilka dni .Czasem jakieś ścięgno się przesunie i wywołuje taki ból .Tak więc lecz się dalej i zdrowiej .
Gość ania05111971
A no tak .Bioparox działa miejscowo więc nie szkodzi twojej ciązy .....Na zatoki dobrze jest ugrzać w mikrofali sól ,zawinąc w szmatkę i przykładac na czoło ,oczywiście uważać zeby nie było za gorące.....no to zdrowia życze .
inhalacje na zpalenie zatok: w garnku zagotować wodę,dodać 3łyżki rumianku,zaparzyć,Wstawić garnek do zlewu,na głowę ,,parasol** z ręcznika,wtedy wsypać do garnka łyzkę soli i łyzkę sody oczyszcz.----wdech ustami ,wydech nosem,oddychać spokojnie.Takie inhalacje rozgrzewają zatoki,rozrzedzają wydzielinę i ułatwiaja jej usuwanie.
Niestety, inhalacje, okłady z soli, nacieranie - to wszystko stosowałam w niedzielę i poniedziałek a w nocy z pon na wt dostałam ropnego zapalenia zatok. Lekarz zabronił mi unikać dodatkowego ciepła, ponieważ zaczęła mi krew z nosa lecieć. kataru nie rozrzedziłam, ale naczynia krwionośne i owszem. Dzisiaj się jeszcze dowiem o Sinupret bo podobno można nawet w ciąży, a on rozrzedza.
Gość tamara1987

Jak ktoś chce zainwestować w sprzęt do inhalacji to już warto te dwie stówki na coś takiego przeznaczyć a nie iść po kosztach i inwestować w taniznę, którą po roku wyrzuci się na śmietnik. Używamy w mieszkaniu Pro Sanity i właśnie to można za około 200 zł już znaleźć w sieci. Gwarancja z opcją przedłużenia do nawet 5 lat. Inna sprawa, że jest to bardzo uniwersalny model, który można stosować przy dowolnej terapii dróg oddechowych.

Gość jagnasss

Ciekawym wynalazkiem jest model PRO od Sanity. Można go używać do oczyszczania dróg oddechowych i nawilżania, ale też w normalnej ciągłej terapii przy astmie, czy zapaleniach np. oskrzeli. Działa w trzech programach jeśli chodzi o wielkość cząstki, pracuje dość cicho, są zawory wdechowo – wydechowe, które też pomagają, żeby lek nie ulatywał i się nie wytracał.

Gość marsianian

Namawiałbym raczej na jakiś tańszy inhalator. Generalnie one zazwyczaj mają porównywalne parametry do tych droższych. Na przykład ten co ja używam w domu czyli Simple Sanity. Jest szybki wydajny, cichy, a kosztuje dwa razy mniej niż niektóre modele reklamowane jako te lepsze, a tak naprawdę mające identyczne parametry.