Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek międzyprzedsionkowy

Gość przyszly

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa29 z Tetralogią F
No, na pewno jest warto:-) Niezamknięty ubytek może doprowadzic nawet do udaru mózgu. Jesli chcą Ci go zamknąć, zwłaszcza przezskórnie, bez otwierania klatki piersiowej, nie zastanawiaj się dwa razy. Polecam Instytut Kardiologii w Warszawie- Aninie, Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu, szpital im. Jana Pawła II w Krakowie, szpital kardiologiczny w Katowicach - Ochojcu. Ja akurat mam inną wadę serca, ktorej częścią był ubytek międzykomorowy (VSD), jestem po 3 tradycyjnych operacjach i nie narzekam zbytnio:-) Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, w której są też osoby dorosłe, wtym te z ASD: www.forum.sercedziecka.org.pl
Gość przyszly
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Wlasnie to, o czym wspomniala AnetaS mnie najbardziej nurtuje. Jak wiemy, pragmatyka lekarzy jest taka, że powiedza że będzie lepiej, a póżniej to jednak czlowiek sam musi się borykac z problemem. Jakiś czas temu dowiedzialem się w ogóle skąd u mnie te objawy tj; nieraz dusznosci i zawroty glowy np, przy szybkich spacerach. Ale żylem z tym, i przyzwyczailem sie do tego. Wątpliwości wynikąją z tego, a właściwie odtąd, od kiedy przeczytałem o kłuciu w sercu po zabiegu, jakiejś totalnej dezorganizacji bieżacego życia. Sam nie wiem..wiem, że po 30 należy poddać śię zabiegowi, a z drugiej...a jak będzię gorzej? No chyba jak każdy..:-) Pozdrawiam:-)
Gość Ewa29 z Tetralogią F
Zabieg przezskórny dużo mniej Ci zdezorganizuje życie, niż tradycyjna operacja. Ja bym sie na Twoim miejscu nie zastanawiała, zwłaszcza że ryzyko powikłan przed zabiegiem i po nim sa znikome. Do domu wracasz dwa, trzy dni po zabiegu. Może być zdrowy, więc nie zwlekaj. Ja takiej szansy nie mam i nie będę miała. A czeka mnie jeszcze kiedyś czwarta operacja i to tylko metodą tradycyjną.
Oczywiscie ze Ewunia ma racje.Nie sugeruj sie moim postem.Poprostu sama nie potrafie sie zdecydowac na zabieg(przez klatke).Rozmawiajac z lekarzem powiedzial mi ze nikt mi gwarancji nie da ze bedzie lepiej a jesli cos pojdzie nie tak to wszczepia mi rozrusznik.Mysle jednak ze gdyby byla mozliwosc zamkniecia przezskornie to pewnie bym sie dlugo nie zastanawiala.Znam jednak osoby po zamknieciach ktore mowia ze mogly zwlekac tak jak ja i mi sie nie dziwia bo po zamknieciu czuja sie gorzej.Na dodatek maja przeciek szczatkowy a taki trzeba zamknac tez przez klatke.Na Twoim miejscu porozmawialabym z lekarzem ktory takie zamkniecia wykonuje zeby wszystko wytlumaczyl i pewnie podjelabym decyzje o zamknieciu.Duzo tez zalezy jaki duzy jest Twoj ubytek i jakie sa zmiany.Chce jeszcze powiedziec ze to jest moje zdanie i nie przywiazuj zbyt duzej wagi do niego bo ja zdaje sobie sprawe ze przyjdzie w moim zyciu taka chwila ze tez bede musiala poddac sie operacji bo nie bede miala wyjscia.A powiem Ci jeszcze abys sie zapytal lekarza o konsekwencjach jesli nie zamkniesz bo mi kardiochirurg powiedzial ze moze byc taka sytuacja ze po czterdziestce moje serce bedzie w takim stanie ze bedzie sie nadawalo do przeszczepu a moze chcial mnie tylko nastraszyc? ;-)Pozdrawiam serdecznie.
Gość Barbaraka
Witaj - to co piszą osoby na forum jest bardzo istotne ,zwróć jednak uwagę na przygotowanie przed zabiegiem i profilaktykę po zabiegu . Mnie nie poinformowano o wielu rzeczach i pojawiły się problemy . Więcej informacji ,znajdziesz mnie na gg .
Dwa lata temu miałam zamykany ubytek- nawet dwa, metodą przezskórną.Zniknęło uczucie duszności, niestety mam arytmię komorową-dodatkowe skurcze.Ale u mnie jest to być może powiązane z niedomykalnością mitralną, która w spadku pozostała i również w przyszłości czekam na zabieg plastyki zastawki bądź jej wymiany. Gdybyś chciał zadać jakieś inne pytania , napisz- pathaj@interia.pl