Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników hemoglobiny, hematokrytu i monocytów

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, dostalam wyniki badan siebie i mojego dziecka. ja, kobieta, 36 lat, moje dziecko - lat 6 Mam poziom hemoglobiny dokladnie na dolnej granicy - 12 g/dl a takze hematokryt ponizej dolnej granicy 36,60 % (min. norma 37). czy ktos moglby mi pomoc w interpretacji ? nie chce biegac z tym do lekarza. Z kolei moje dziecko ma zawyzony poziom monocytow 7,9% (norma dla tego wieku 6 %). Czy powinnam isc z nim do lekarza lub powtorzyc badania ? A moze trzeba zrobic jakies dodatkowe, jesli tak to jakie ?
Nie jestem lekarzem, więc napiszę to co mi się wydaje. Niska hemoglobina pociąga za sobą zmiany w innych parametrach krwi. Twoje wyniki chyba nie są jakieś złe, ale lepiej spróbować je poprawić żelazową dietą. Co do monocytów dziecka to podwyższenie ich w rozmazie może świadczyć o tym, że organizm zwalcza jakąś infekcję. Nawet dziecko nie musi być chore. Może złapało wirusa kataru w przedszkolu i organizm na to odpowiedział. Jeśli nie ma innych przesunięć w rozmazie to może ten wynik być podwyższony jednorazowo. Najlepiej jednak, dla świętego spokoju, pokazać wyniki lekarzowi, gdyż tylko on może zestawić wyniki z wywiadem, może dziecko zbadać, zajrzeć do starych wyników, porównać.