Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta po wymianie zastawki aortalnej

dartez

Rekomendowane odpowiedzi

nie wolno szpinaku, kapusty, salaty, wątróbki, brokuł, brukselka .....dużo produktów z podaną zawartością wit K znajdziesz na stronie http://www.dietitian.com/vitamink.html Tam mniej więcej po środku jest tabela. Okazuje się, że truskawki też mają sporo
Wolno jeść wszystko. Pod warunkiem że dieta będzie stabilna, tj, mniej wiecej tyle samo witaminy K w diecie codziennej. Do tego dopasowuje się dawke leków aantykoagulacyjnych. Poza tym mowa o zastawce BIOLOGICZNEJ. Więc nie ma kuracji antykoagulacyjnej czyli nie ma żadnych ograniczeń dietetycznych.
Może po prostu nie chciał. Znam mlodych ludzi, którzy po operacji wymiany zastawki chcą przez kilkanaście lat normalnie pożyć, nie będąc uwiązanym do przychodni, badań INR, mogąc uprawiać sport (nawet ten trochę bardziej ekstremalny), napić sie alkoholu... :-) Za kilkanaście lat czeka ich ponowna operacja, ale kto teraz wie jak będzie wyglądać wtedy medycyna.

Jestem niespełna 3 lata po operacji, którą miałem w wieku 50 lat, mam mechaniczną zastawkę aortalną. O konieczności przestrzegania diety słyszałem tylko od sympatycznego psychologa w sanatorium w Ciechocinku - miesiąc po operacji, ale to dotyczyło raczej tych z fatalnym cholesterolem. Jem wszystko, robię wszystko, pływam, jeżdżę na nartach, podróżuję. Moim jedynym problemem są swędzenia łydek, które pojawiają się cyklicznie, czy może miec to związek z zażywaniem leków przeciwzakrzepowych . Biorę Warfin i INR mam zawsze w normie.Pozdrawiam.