Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stenoza zastawki aortalnej a piłka nożna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Hmm, najpierw proszę się upewnić, czy syn ma zwężenie tej zastawki (stenoza), czy niedomykalność:-) Po drugie osoby z wadami serca nie mogą uprawiac sportu wyczynowo, tylko rekreacyjnie. Dobrze, że syn w ogóle może grać w piłkę. Ja nigdy nie ćwiczyłam na wf-ie z powodu mojje wady. A czy syn jest po operacji? Co mówią lekarze?Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie można porozmawiać z wieloma rodzicami dzieci z różnymi wadami serca, także z ta, która ma Pani syn.www.forum.sercedziecka.org.pl
Tutaj to najlepiej zapytać się lekarza bo myslę, że jest zapisany do jakiejś poradni. Ja miałem zwężenie i niedomykalnośc zastawki aortalnej. Do 16 roku zycia dosć aktywnie uprawialem różne sporty chociaż miałem zwolnienie z wf-u. W wieku 16 lat przeszedłem operacje. Obecnie mam sztuczną. Myslę że wyczynowy sport jest raczej przeciwskazany ale najlepiej to udać się o radę do lekarza.
Dokladnie - czy syn ma stenoze czy niedomykalnosc aortalną ? Najepiej skonsultowac watpliwosci z kardiologiem prowadzacym - rozumiem, ze syn takiego ma. zgadzam sie z moimi przedmowcami - sporty uprawiane wyczynowo odpadaja. Mam syna z niedomykalnoscia juz +++ stopnia. Widze jak organizm sam reaguje na nadmierny wysilek. Serdecznie zapraszam na nasze forum. Adres podala juz Ewa.
Co do wady serca mojego syna to jeżdże z nim do Warszawy na badania do COMS i tam jest badany i dostaje zgodę na pół roku co do uprawiania pilki nożnej . Syn nie miał jeszcze operacji i nie ma zwolininia z wf .Co do diagnozy to na jednym zaświadczeniu mam napisane *umiarkowana stenoza aortalna* a na innym też od tego samego kardiologa *zastawka aortalna dwupłatkowa z niewielką niedomykalnością* więc nie wiem dokładnie czym to się rożni