Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej i PFO

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
PFO to to samo, co otwór owalny:-) *PFO jest owalnym otworem z zastawką pomiędzy prawą a lewą komorą serca. Jest to krótki kanał (7mm) zakryty zastawką od strony lewego przedsionka. Jest to pozostałość po życiu płodowym, kiedy płuca nie wykonują swojej pracy a natleniona przez matkę krew omija płuca przepływając z lewego do prawego przedsionka właśnie przez PFO. Po urodzeniu PFO powinno zarosnąć, ale u około 30% ludzi nie zarasta w pełni* Ten tętniak chyba zamyka ten otwór, z tego, co wiem. Czy kardiolog powiedział Pani, czy potrzebna będzie operacja? Gdzie Pani się leczy?
Gość Ewa29 z Fallotem
O to trzeba spytać kardiologa. Znam dziewczynę, która ma tętniaka od wielu lat i lekarze nie chcą jej operowac, bo on w czymś tam pomaga. Ja mam tętniaka aorty wstępującej i też nie wiem, kiedy mnie zoperują, bo jestem już po trzech operacjach i każda kolejna to ogromne ryzyko. Ale żyję normalnie, pracuję. Biorę tylko dwa leki i co kilka miesięcy mam echo w Instytucie Kardiologii w Warszawie -Aninie. Pozdrawiam