jagoda51 Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Mam tętniaka przegrody przedsionkowe długości 26 mm,amplituda ruchu 16 mm podejrzenie obecności PFO co to znaczy PFO?,oraz podejrzenie obecności drożnego otworu owalnego proszę o komentarz i wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 PFO to to samo, co otwór owalny:-) *PFO jest owalnym otworem z zastawką pomiędzy prawą a lewą komorą serca. Jest to krótki kanał (7mm) zakryty zastawką od strony lewego przedsionka. Jest to pozostałość po życiu płodowym, kiedy płuca nie wykonują swojej pracy a natleniona przez matkę krew omija płuca przepływając z lewego do prawego przedsionka właśnie przez PFO. Po urodzeniu PFO powinno zarosnąć, ale u około 30% ludzi nie zarasta w pełni* Ten tętniak chyba zamyka ten otwór, z tego, co wiem. Czy kardiolog powiedział Pani, czy potrzebna będzie operacja? Gdzie Pani się leczy? Cytuj Odnośnik do komentarza
jagoda51 Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Na razie nic nie wiem dopiero co się o tym dowiedziałam,leczę się w Ochojcu, oprócz tego mam dwa stenty,czy ten tętniak jest grozny? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa29 z Fallotem Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 O to trzeba spytać kardiologa. Znam dziewczynę, która ma tętniaka od wielu lat i lekarze nie chcą jej operowac, bo on w czymś tam pomaga. Ja mam tętniaka aorty wstępującej i też nie wiem, kiedy mnie zoperują, bo jestem już po trzech operacjach i każda kolejna to ogromne ryzyko. Ale żyję normalnie, pracuję. Biorę tylko dwa leki i co kilka miesięcy mam echo w Instytucie Kardiologii w Warszawie -Aninie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
jagoda51 Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Bardzo dziękuję za wszystkie informacje,pozdrawiam Panią i życzę dużo zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi