Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia serca i ucisk w klatce piersiowej

Gość zdesperowany

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zdesperowany
Witam. Od kilku tygodni (bodajże 3) utrzymują się u mnie dziwne objawy. Wszystko zaczęło się po jednym weekendzie podczas którego byłem dwa razy na basenie i raz na rowerze. W poniedziałek z rana (spałem krótko - kilka godzin) zaczęło się dziwne uczucie - jakby serce raz na jakiś czas mocno biło lub biło raz za dużo (arytmia?). Od tamtego czasu te uczucia pojawiają się i znikają, w zależności od dnia i trwają tak kilka sekund z przerwami krótkimi lub bardzo długimi (nieregularnymi). Często miałem też uciski/kłucia w okolicach mostka i lewej strony (daleko od mostka). Wszystkie te objawy są odczuwalne w większości jak jestem sam i np. robię coś na komputerze. Mogę normalnie uprawiać sport, chociaż zdarza się, że też nieraz czuję jakieś ukłucie na chwilę. Nie męczę się chyba szybciej niż wcześniej. Ogólnie mam lekkie nadciśnienie - jak mierzę sam to mam tak 130-140, u lekarzy jakoś zawsze więcej. Puls w spoczynku 75-80. Śpię dobrze, nie mam innych objawów oprócz tych (no może problemy z kręgosłupem, ale nie wiem czy to istotne). Czy ktoś miał coś podobnego i wie co to może być? Do lekarza nie mam czasu się wybrać (studia), ale jeśli będzie mnie to dalej męczyć to pewnie pójdę. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam.
witaj! niedawno miałam takie same objawy. przyśpieszenie bicia serca, ból w klatce piersiowej ( uciskowy) czułam jakby mi ktos na klatke siadał.. ;/ jak sie okazało mam powiekszoną prawą komorę, tętniaka i ubytek w sercu. Nie chce Cię straszyć. Nie mówię że to musi być akurat to.. ale powinieneś iść do lekarza. zrobią Ci badania ( echo serca, RTG itp.) możliwe że to jest poprostu na tle nerwowym ( u mnie to podejrzewali) ale trzeba to sprawdzic. Pozdrawiam
Gość zdesperowany
Tzn. serce mi szybko nie bije. Tylko raz na jakiś czas odczuwam tak jakby dodatkowe uderzenie i po tym dziwne uczucie takie - lęk czy coś w tym stylu. Uciski/kłucia mam rzadko. Ostatnio jak miałem, to było tylko podczas wdechu. Ekg miałem 3 lata temu i jakieś 0.5 roku temu i nic nie wykazało. Rok temu miałem usg klatki piersiowej - co prawda nie ze względu na serce, ale jakby było coś źle z sercem, to by pewnie powiedzieli. Dodam może, że mam przewlekły kaszel, który ostatnio się nasilił. Przy okazji - te 3 sprawy co masz są do wyleczenia/zaleczenia? Pozdrawiam.