Agata22 Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Mam pytanko. Mianowicie chciałabym się dowiedzieć czym się różni tomografia głowy od rezonansu. Z tego co wyczytałam w internecie to rezonans jest bardziej dokładny. Ale chciałabym się dowiedzieć czym jeszcze się różni? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość 4 Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 tym ,że tomografia to RTG. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość G Sieradzki Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Tomografia Komputerowa (CT albo z polska TK) to badanie z użyciem promieni rentgenowskich. Pozwala ono na bardzo dokładną rekonstrukcję (urworzenie obrazu) np głowy. Ale to badanie działa dobrze tylko gdy obrazujemy części mocno różniące się od siebie gęstością np kość od mózgowia. Inaczej jest z rezonansem magnetycznym - tu używa się bardzo silnego magnesu i fal radiowych. W wyniku badania otrzymuje się obraz który pokazuje nawet bardzo małe różnice w gęstości tkanek. Sumując : TK tam gdzie szukamy np złamań, RM tam gdzie szukamy np torbieli, guzów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Beata :) Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Ja też mam w takim razie pytanko :) hm.... G Sieradzki napisał/a : ... *TK tam gdzie szukamy np złamań, RM tam gdzie szukamy np torbieli,guzów itp.* To jak zinterpretować TK , gdzie w opisie jest jasno określone, że jest to np. struktura torbielowata??? Czy, aby określić ,że jest to torbiel czy nie - brana jest pod uwagę gęstość takiej zmiany???... bo tutaj się troszke pogubiłam :/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi