Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam stwierdzoną umiarkowaną stenozę zastawki aortalnej (dwupłatkowej),z niedomykalnością I stopnia, bez zmian w rozmiarze lewej komory. Vmax = 3,8. Od pół roku biegam i niestety muszę się pogodzić z tym, że nie mogę dalej uprawiać tej dyscypliny. Mam jednak pytanie - jakie inne sporty mogę uprawiać, żeby nie przytyć znowu (dzięki bieganiu udało mi się zrzucić parę kg)? Zapomniałem spytać o to kardiologa na wizycie... Gdzieś wyczytałem, że pływanie jest ok, ale ciekaw jestem innych dyscyplin. Aha - nie odczuwam żadnych bóli czy innego dyskomfortu w związku z tą wadą. Biegałem długie dystanse (do20km) i czułem się dobrze. Ciśnienie w normie. Zdrówka!
Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie chyba zrobię. Strasznie żałuję, że nie mogę już biegać, bo niezwykle polubiłem ten sport. Wyjście na rower czy basen wiąże się z większymi przygotowaniami, a do biegania to tylko buty zakładałem i już mnie nie było :-)
Gość nieobecny
Kuba, moim zdaniem od czasu do czasu możesz pobiegać, ale nie za szybko i nie za długie dystanse. Ogólnie ćwiczenia aerobowe są pozytywne dla zdrowia i serca. Oczywiście pod warunkiem, że wykonuje się je z umiarem. Poza tym tak jak wpis powyżej polecam rower, basen, spacery, narty, łyżwy, może nordic walking. Dodatkowo myślę, że przynajmniej raz w roku powinieneś iść na przegląd do kardiologa i wykonać badanie ECHO serca aby się upewnić czy wada nie postępuje. Pozdrawiam i życzę zdrowia!
Dzięki! Oto szczegóły badania z ubiegłego tygodnia: Zast. mitr.: VE - 0,88 m/s, VA - 0,56 m/s, E/A - 1,58, fala zwr. 2,05 m/s Zast. aort.: Vmax - 3,82 m/s, Pgmax 58,3 mmHg, Pgmn 30,0 mmHg, fala zwr. 2,99 m/s Zast. trójdzielna: Vmax 0,46 m/s, fala zwr. 2,49 m/s Wymiary jam serca i grubość mięśnia sercowego w normie. Bez odcinkowych kurczliwości. Uośledzona relaksacja mięśnia lks. Niewielkie, brzeżne zwłóknienia w płatkach zastawki aortalnej - w projekcji SAX dwupłatkowa zastawka aortalna - złożona wada aortalna w postaci umiarkowanej stenozy lewego ujścia tęniczego oraz łagodnej niedomykalności aortalnej. Zwłóknienia w płatkach zastawki mitralnej. Osierdzie bez istotnych zmian.