Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki uboczne zażywania Acenocumarolu

Gość Beatka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Beatka
Wreszciemam trochewolnegoipoczytalamna temat acenocuralolu ibadania INR i wpadlam w panike.Problem dotyczy mojego 25 letniego syna.ktory po wypadku samochodowymmial zakrzepna zyle glownej iod ok 3lat jest leczony acenocumarolem.owszemlekarz jestzadowolony z poprawy (noga byla prawie do amputacji) ale nigdy nikt nie uprzedzal go o skutkach ubocznychteggo leku.wiem zekazdy lekdzialauboczniena cos innego ale dzis przeczytalam ze acenocumarol maszkodliwy wplyw na plod(jeslimezczyzna przyjmuje ten lek to pewnie tez matowplyw wiecmoze nie powinien decydowac sie na dziecko? ),uszkadza kosci (wiec chyba powinien brac cos wzmacniajacego kosci?) a takze mawplyw na wlosy.wlasnie dlatego od rana siedze przy komputerze bo od okolo 2 tygodni zauwazylismy u syna *malelyse placki *na glowie.boje sie czy to nie lysienie plackowate i wlasnie ta stronie o lysieniu przeczytalam o szkodliwym dzialaniu lekow p/kozakrzepowych .jestem przerazona.wiem ze lysina u mezczyzny to nie najgorszy problem ale perspektywa wypadniecia brwi przerazila mnie.czy ktos moze mnie choc troche uspokoic?
Acenocumarol ma wpływ na płód ale to dotyczy kobiet w ciąży przyjmujących ten lek. Ja ten lek bralem przez 14 lat i nie wyłysiałem, kości tez niby mam ok. Kazdy lek może wywołać skutki uboczne ale wcale nie musi.
Lista skutków ubocznych jest długa i każdemu coś może się trafić. Jeżeli macie podejrzenia to nie ma co czekać, niech lekarz zmieni ten lek. Np. na warfin, który też nie jest pozbawiony wad ale może akurat się sprawdzi. W dodatku, z tego co wiem warfin jest tańszy w przeliczeniu na dawkę dzienną.
Gość stanisław
WITAM Nieśmiało pytam czy może ktoś z Państwa stosuje acenocumarol po implantacji ICD.Ostatnio cardiowerter zarejestrował 14 godzinne migotanie przedsionków i moja Pani kardiolog włączyła mi acenocumarol.Jaki powinien byc wskaźnik krzepnięcia. Ja mam ostatnio 1,68. Pozdrawiam serdecznie