Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiany aorty wstępującej i zastawek aortalnych

Gość Krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w lipcu skończe 21 lat. Mam dosc poważne problemy z serduchem, miałem duze cisneinie, wysokie góry niskie doły a do tego teraz doszło straszne męczenie się. Byłem na diagnostyce w Zabrzu i stwierdzili ze mam duza niedomykalnośc aortalna i przerośnieta aorte o średnicy 4.4cm. Będe mieć na to operacje. Ale lekarz mi powiedział coś takiego: Skierowany na ten zabieg zostałem ze względu na zastawki, ale chirurg przed zabiegiem moze jeszcze zmienic zdanie odnosnie tej aorty, bo jak lekarz powiedział to zalezy od jego sił i umiejetnosci bo to juz dosc duze ryzyko wymiana tej aorty wstepującej. Zaczynam sie martwic bardzo, bo powiedział jeszcze, ze jak nie wymienia a okaze sie, ze ona dalej sie pogrubia bede musiał miec pozniej zabieg, za jakies 3-4 lata. Bedzie to wsyztsko robione w Zabrzu. Może mi ktos powiedziec jak to bedzie wygladac, czy faktycznie to takie duze ryzyko jest?? Oraz jak tam lecza?? Ja po 4 dniowej diagnostyce mam jaknajbardziej pozytywne wrazenia. Prosił bym o wypowiedzi osob ktore juz to przeszły, jak sie pozniej z tym zyje.
Gość Józef z Wałbrzycha
-Do Krzyśka-.:Interesujaca Cię informacje znajdziesz w pliku p.t.Dwupłatkowa zastawka aortalna i poszerzona aorta wstępująca..Jestem po takiej operacji i zamieściłem tam kilka wpisów z własnego doświadczenia. Napewno dużo skorzystasz. Serdecznie pozdrawiam.