Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki uboczne zażywania Atenololu 25

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie bo po wszystkich badaniach typu EKG EHO serca Holter i badanie krwi wyniklo ze ze sercem jest wszystko ok a nawet powiedzial mi lekarz ze mam jak sportowiec ale mialem kilka razy napady palpitacji przeskoki w sercu i lekarz stwierdzil ze to na tle nerwowym i przepisal mi profilaktycznie lekarstwo o nazwie ATENOLOL 25Mg ale przestraszyly mnie skutki uboczne zabuzenia snu ,zwidy ,mldlosci ,wysypki, zwolnienie pracy serca niewiem czy to zazywac prosze o odpowiedz
No ja juz niewiem zazywam przepisane lekarstwo ATENOLOL 25mg mialem badania EHO serca EKG,HOLTER badanie krwi wszystko jest ok te lekarstwa to profilaktycznie lekarz powiedzial bo nic mi niejest ale czasem mam wieczorem jak sie poloze wciaz mnie zatyka lub mam takie nieprzyjemne przeskoki w sercu to ja niewiem jest niby ok a wciaz cos mi przeskakuje w tym sercu co to moze byc moze to byc spowodowane nerwami stresem bo juz niewiem

Witam. Jakiś czas temu zdiagnozowano u mnie zespół Marfana i żeby obnizyć ciśnienie przepisali mi atenolol właśnie.Po ok 4 miesiacach brania tego leku (półtabl.rano i wieczorem) wystapiły u mnie prawie wszystkie objawy zapisane w skutkach ubocznych na ulotce, potworne postępujące zmęczenie , suchość w ustach , bóle i zawroty głowy , obnizona temperatura ciala do 35stopniC obniżone tętno , uciekająca pamięć stale chciało mi się spać , zimne ręce i stopy. Było juz tak żle ze wylądowałam w szpitalu i o mało się nie przekręciłam. Lek natychmiast odstawiono , po badaniach przepisano inny lek i narazie jest ok. Wróciła dawna energia i chęć do zycia.Pozdrawiam.

Alex22,

Szkoda, że nie napisałaś jaki lek dano Ci w zamian za atenolol. Bo jestem ciekaw jaki betabloker nie powoduje wiekszego zmeczenia czy zaburzen pamieci. Atenolol ma niby nie przenikać do mózgu przez barierę krew-mózg więc teoretycznie nie powinien upośledzać pamięci - ale z pewnością w jakimiś choć minimalnym stopniu przenika.