Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy nadciśnieniu tętniczym i wysokim pulsie

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 22 lata. Od jakiegoś czasu mam problemy z ciśnieniem. Nadciśnienie i wysoki puls dokładnie biorę bisocard 5 mg. Kardiolog skierował mnie na echo i oto wyniki: Aorta 2,8 [2,0 - 370,] Lewy przedsionek 2,9 [1,9 - 4,0] Prawa komora 3,6 !!! [0,9 - 2,6] Przegroda m/kom 0,8 [0,6 - 1,1] Lewa komora 4,5 [rozkurcz 3,5 - 5,7] Lewa komora 2,7 [skurcz 2,0 - 3,5] Tylna ściana 0,8 [0,6 - 1,1] EF% - 72 % Ogólnie niby jest prawidłowo tylko ta prawa komopra poza normą. Co to może oznaczać? Wizyte u kardiologa mam dopiero na koniec czerwca. Jakiś jeszcze w liceum miałam też echo serca robione i wtedy wszystkie wyniki były w normie. Dodam że oprócz tego mam chorobę hashimoto w okresie niedoczynności tarczycy, astme i alergie.
witam czy wynik badania jest w dobry ; Wymiary jam serca ;LK45/25mm PK 25mm Pp2D mm LP27mm 2Dmm Ao 23mm Ao opuszka 33mm Ao.Wst28Mm Grubość ścian 1k -pmk -8-mm.tylna ściana 8mm Zastawka Militarna płatki pr. ruchomość -pr gr 3-4 mm płatka Fala zwrotna (+) Vmax zastawka aortalna trójpłatkowa pr.,płatków ruchomosc pr, fala zwrotna (-) V max 1,0msek.pr grad,max 5 mm HG Aorta pr Zastawka trójdzielna pr.. Ruchomosc prawidłowa fala zwrotna (-) zastawka tetnicy płucnej morfologia prawidłowa ruchomosc prawidłowa fala zwrotna(-)ACT- w normie Przegrody serca szczelne osierdzie bzm bez uposledzeniaf.Rozkurczowej 1k Kurczliwość odcinkowa pr kurczliwiwosc globalna EF 75 %
Echo interpretacja 1 Tagi: alicja19, 2010-04-27 19:01:57 Witam, proszę o pomoc w odczytaniu wyników, wizytę mam wyznaczoną na wrzesień prześwietlenie klatki piersiowej - poszerzona aorta w części wstępującej, echo - Ao - 2,7 LA - 3,2 IVS - 1,0 RV - 2,3 PW - 1,0 LV - 4,4 EF% - 55 zastawka mitralna - E - 0,46, A - o,62m/s zastawka aortalna AV: 1,32m/s przepływ Ao zst - 2,7 -1,98, 1,87cm zastawka trójdzielna: RVSP - 28 Dzięki za odpowiedź
Dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego. Zaniepokojona była. Kazała mi jak najszybciej udać się do kardiologa ;/ niestety wizyta pod koniec czerwca a znając życie przesunie się na lipiec... nasza służba zdrowia no cuż muszę czekać nie stać mnie na wizyte prywatną na razie