Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ektopia nadkomorowa i komorowa

Gość Nikodem

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Dziś odebrałem wynik holtera ekg - mam serdeczną prośbę o opinie i wasze uwagi na temat wyników: Podczas wykonywanego badania zarejestrowano: 88.405 Qrs*ów Średni rytm HR wyniósł 77 Max rytm HR 145 Min rytm HR 46 Ponadto wykryto : 3 pojedyncze nadkomorowe pobudzenia przedwczesne 0 nadkomorowych częstoskurczy napadowych 8 tachykardii 0 bradykardii 0 rytmów niemiarowych 0 przerw 2 pobudzenia komorowe 2 pojedyncze przedwczesne pobudzenia komorowe 0 czestoskurczy komorowych 0 czynnych rytmów komorowych 0 liczba pobudzen gromadnych 0 bigeminii 0 par Podsumowanie badanie : rytm dominujacy zatokowy z AS 145-47/min, sredni 77/min. Dobowa zmiennosc czestosci rytmu serca prawidlowa. Sporadyczna ektopia nadkomorowa i komorowa bez form zlozonych. Bez pauz. Bez zaburzen przewodnictwa a-v. Bez istotnej dynamiki ST Z góry wielkie dzieki za wasze opinie i komentarze, Pozdrawiam, Nikodem
Gość Nikodem
witaj * dedalek* dzieki za twoja opinie, wynik usg serca mam nastepujacy : Pierścień aorty 2,2, / 3,8 cm Lewy przedsionek 3,9 cm Lewa komora skurczu 2,9 cm Lewa komora rozkurcz 4,9 cm Grubość przegrody M-K 1,1 cm Grubość tylnej ściany 1,0 cm Prawa komora 2,3 cm Wymiar jam serca prawidłowe Nie stwierdza się przerostu ani odcinkowych zaburzeń kurczliwości mięśnia LK. Kurczliwość globalna dobra EF ok. 70% Aparat zastawkowy bez zmian strukturalnych i nieprawidłowości w przepływach. Niezmieniony profil napływu mitralnego. Zastawka aortalna trójpłatkowa, VmaxAo 150cm/s Ciągłość przegród zachowana. Prawa komora bez nadciśnienia. Osierdzie wolne. Badania robie aby sprawdzic budowe i funkcjonowanie serca oraz wykluczyc choroby serca - mysle, ze mam nerwice - denerwuje sie , cisnienie mi skacze czasami, biore tabletki na nadcisnienie 5 mg tritace, ogolnie jestem srednio rozbity, mam uczucie ciezkiej glowy, caly czas mysle ze dostane zawalu itp, czasami mam uczucie jakbym mial zemdlec, przechodza ciarki na nogach w kierunku posladkow, jak leze czasami wieczorem i zasypiam musze przelykc sline czesciej bo mam wrazenie jakby cos mnie krztusilo w gardle - takie ogolnie wyczerpanie pozdrawiam, Nikodem
Gość dedalek
Naprawdę nie masz powodu do niepokoju, ale z drugiej strony pamiętaj,że to są tylko badania dodatkowe - jeżeli dobry lekarz powie, to samo co forumowicze to możesz spac spokojnie. Leczenie nerwicy lub próba samodzielnego wyjścia z niej - decyzja należy do Ciebie. Generalnie w przezwyciężaniu nerwicy sprzyja zasada * akceptuj i ignoruj *.Pogódż się z dolegliwościami i jednocześnie powiedz im. mam was gdzieś. Uwierz mi, to działa. Pozdrawiam, trzymaj się.