Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze i kołatanie serca a sterydy anaboliczne

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich szanownych użytkowników forum:). 2 tygodnie temu przy okazji badań krwi oraz ciśnienia dowiedziałem się o swojej chorobie. proszę Was o opinię co dalej mam zrobić. . . 4lata temu przez okres 4tyg brałem w zastrzykach omnadren 250mg po roku winstrol, trenaject, to wszystko teraz niszczy mój organizm. Jestem młody 24 lata, plany studia a tu nagle dowiaduje się o w kolejnych pomiarach iż średnio mam ciśnienie od 160 do 175 skurczowe, zaś rozkurczowe 75 do 90. Usprawian sport, co prawda przez ostatnia zimę miałem bardzo siedzący trwa życia i dietę ala fast food. Morf. Krwi w normie, cholesterol 6.2mmol glukoza 6.1mmol trójgli. 2.5mmol, tsh 4.12ulU, GLUKOZA NA CZCZO 6.1 po obciazemiu 2h 75g 6.0mmol, badanie moczu wszystko ok, niski potas 3.5mmol inne ok, badanie usg j.brzusz. wszystko w idealnym stanie. Dodam iż wcześniej w życiu miałem ekg jako nastolatek wszystko było ok. Lekarka zapisała mg atoris pritor i dziękuję dowidzenia! Czy to wszystko czy to wystarczy? Nie powiedziałem jej o sterydach gdyż nie chce wpisu w kartę. . . Wiem że byłem głupi, teraz widzę to jednak czy jest za późno? Co mogę zrobić. Dodam iż nie czuje żadnych zmian w siłę wydolności itp. Proszę o wasze opinię. Dziękuję. . .
Dodam, iż mam 184cm, 88kg, 24l. Aktualnie zmieniłem tryb życia, znowu sport bieganie, dieta na otrebach, kaszach dużo warzyw 4owoce dziennie, zero cukru zero wedlin herbata czerwoną woda mineralną bez gazu, w diecie dużo ryby czasami pierś z kurczaka indyka, chleb razowy żytni. . . Póki co nie robiłem dalszych badań. Ale czy da coś zrobić się z tym ciśnieniem na staje? Czy leki leki leki. No i krótsze życie to oczywiste iż nadciśnienie obniża wiek życia. . . Przepraszam za błędy. Lekarka nie mówiła nic o żadnych innych badaniach nie wiem co zrobić. Powiedziała tylko że jak skończą się leki to mam przyjść. Nie rozumiem tego podejścia.
Dodam iż w przeszłości miałem do czynienia z sytuacja iż siedzę w domu przy pc i tu nagle przelewa się przeze mnie fala ciepła od głowy w dol a potem ogromnego chłodu z powrotem. Czasami zdarzają się sytuację iż nagle podczas spokojnych czynnosci przez 1min do 3min moje serce zaczyna bić tak szybciej niż sekundy na zegarze dodatkowo poce się zimno i słabo mi, czuje się na granicy omdlemia zdarza mi się to 1 raz na parę mc. Nie jestem osoba pod wpływem steru nerwów itp.

Wyluzuj. Żaden cykl zakończony nie niszczy teraz Twojego organizmu. Co do ciśnienia krwi to mierzyła zapewne lekarka. Widzę, że cykle dosyć amatorskie tj. najpierw testosteron, a później stanozolol. Ale nie o tym chciałem napisać. Spokojnie oba cykle, które robiłeś jakiś czas temu dawno już nie oddziaływują na Twój organizm. Faktycznie po Omce może podnieść się ciśnienie, na pewno zauważyłeś jak się po tym nabiera wody. Co bym Ci proponował to to, abyś poszedł zbadać serce do kardiologa. Wrzucił Omega 3 i zdrowe tłuszcze do diety, sok z buraków( duża ilość cytruliny) i trochę wyluzował. Musisz wzmocnić się psychicznie. Zero alkoholu. Co do Argininy, którą proponujecie to nie wiem czy to dobry pomysł. Z argininą nie wolno przesadzać. Co prawda rozszerzy ona naczynia krwionośne i ciśnienie spadnie, ale jak przestaniesz brać suplement z powrotem światło naczyń krwionośnych się zmniejszy. Tylko zdrowa dieta i spokój ducha mogą pomóc Ci długofalowo. Pozdro!

Mam 17 lat ćwiczyłem na siłowni. W ostatnich dwóch miesiącach zaczęły się problemy ze zdrowiem ( kołatanie serca, skoki ciśnienia, przy tym drgawki ) od czasu gdy zaprzestałem diety czyli pozawalałem sobie 3-4 razy w tygodniu na kebaba bądź pizze tudzież hamburgery. Kilka razy wylądowałem w szpitalu ( 3 razy ) badania nic nie wykazały miałem ekg, badania krwi i usg. Jedynie u okulisty zauważono zmniejszenie się tętnic w dolnej części oka. Podejrzewano mnie o branie sterydów, odżywek natomiast nie miało to miejsca. Ostatnio z własnych obserwacji zauważyłem że fast food źle wpływa na mój organizm dzień lub kilka po spożyciu dawki niezdrowych tłuszczów itp oraz po wysiłku następowało kołatanie.